top of page

Megválasztották a világ legszebb kutyáját

Egy óriás uszkár 204 fajtából több mint 2600 kutyát maga mögé utasítva szerezte meg a győztesnek járó ezüstserleget a 144. alkalommal megrendezett Westminster Kennel Club Dog Show nevű versenyen, írja a CNN.


A megmérettetésre idén 49 amerikai államból és 19 más országból, köztük Kanadából, Japánból, Dél-Koreából, Ausztráliából és Thaiföldről is érkeztek nevezések.


A Siba névre hallgató óriás uszkár hat másik kutyával versenyzett a döntőben, a hangulat pedig a tető fokára hágott a csordultig megtelt Madison Square Gardenben.


A közönség egyértelműen Danielnek, a bámulatos golden retrievernek szurkolt. Ez a legnépszerűbb kutyafajta az Egyesült Államokban, és korábban még egyetlen alkalommal sem nyert golden a versenyen. Az áttörésre azonban még mindig várni kell.A verseny közel másfél évszázados története során egyébként ez volt az ötödik alkalom, hogy egy óriás uszkár diadalmaskodott, legutóbb 1991-ben volt hasonlóra példa.


Az uszkár francia eredetű, írja a Wikipedia. A kutatásokból az szűrhető le, hogy valószínűleg vadászkutyák és bozontos szőrű juhászkutyák keverékéből alakult ki. Franciaország az őshazája. Az eredetileg nagy termetű uszkárt vízből való apportírozásra és vadászatra tenyésztették ki, de voltak apróbb változatai is, ezek az európai nemesi családok kedvelt háziállataik lettek.Az uszkár méretét tekintve lehet: óriás (45–62 cm), közép (35-45 cm), törpe (28–35 cm) és toy (28 cm alatt, 25 cm az ideális). Az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában csak három méretet különítenek el: standard, miniature és toy. Az uszkár méretétől függetlenül élénk, kíváncsi, rendkívül tanulékony, egy igazi tehetség. Hatféle színváltozatban – fekete, fehér, barna, ezüstszürke, apricot, vörös – jelenik meg a kiállításokon, de számos más színben is tenyésztik.


A Westminster Kennel Club Dog Show az Egyesült Államok legrégebbi kutyakiállítása, egyben a második legrégibb sportversenye a Kentucky derbi után.


24.hu

bottom of page