top of page

24.hu: melegebb van az Antarktiszon, mint Budapesten

A mérések kezdete óta először rögzítettek 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet az Antarktiszon – számol be az MTI.


A Seymour-szigeten jegyzett 20,75 Celsius-fokot a szakértők hihetetlennek és abnormálisnak nevezték.Egy brazil kutatócsapat február 9-én mérte a rekordmagas hőmérséklete, amely közel egy Celsius-fokkal magasabb az előző, 19,8 Celsius-fokos rekordnál, amelyet 1982-ben rögzítettek a Signy-szigeten.Múlt héten az Argentina által működtetett Esperanza kutatóállomáson helyi melegrekordot jegyeztek fel, 18,3 Celsius-fokot. A térségben az időjárási feljegyzések 1961-es kezdete óta nem mértek még ilyen magas hőmérsékletet.


A brazil szakértők három naponként gyűjtik az adatokat a Seymour-szigeti államoásokról. A kutatók szerint a friss információk hihetetlennek és abnormálisnak.Látjuk a melegedés trendjét sok ellenőrző állomásunkon, de ilyet még soha nem tapasztaltunk”

– mondta Carlos Schaefer, a csapat tagja.


A szakértő hozzátette, hogy a Dél-Shetlandi-szigeteken és a James Ross-szigetcsoporton, amelynek a Seymour is tagja, az elmúlt 20 évben szokatlan hőmérsékleteket észleltek.


A mostani évszázad első tíz évében lehűlést tapasztaltak, ám azóta meredeken emelkedik a hőmérséklet. A kutatók szerint ennek hátterében valószínűleg az óceáni áramlatok elmozdulása és az El Nino-jelenség hatása áll.


24.hu

Comments


bottom of page