top of page

Alkotmányellenesen szeretné elvenni a harmadik kutyát minden családtól egy magyar község.

Mint azt megírtuk, Felcsúton napirendre vették az állattartás szabályozását.


A rendelet szerint:

Két, vagy többlakásos épületben lakásonként egy, legfeljebb 15 kilogramm súlyú, máshol legfeljebb kettő 15 kilogrammnál könnyebb, vagy egy 15 kilós kutya tartható.

A rendelet megtalálható Felcsút hivatalos weboldalán:

http://felcsutihivatal.hu/sites/default/files/_docstore/felcsut/2019.09.17/1._Eloterjesztes_-_Kedvtelesbol_tartott_allatok_rendelet_megalkotasa.docxEz a rendelet viszont nem csak kidolgozatlan, hanem alkotmányellenes is, ugyanis az Alkotmánybíróság kimondja:


41/2010 (II. 26.) számú kormányrendelet alkotmányellenessé teszi az önkormányzatok ebek tartására vonatkozó egyes rendelkezéseit.
146/2011. (XII. 2.) sz. AB határozat kimondja, hogy a kormányrendelet életbelépése óta a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályozása nem lehet a helyi önkormányzatok képviselő testületének biztosított jogalkotási tárgya.

A rendeletet azért szeretnék bevezetni Felcsúton mert a községben voltak birtokvédelmi eljárások és közegészségügyi problémák.


Avagy ahelyett, hogy a meglévő állattartással kapcsolatos törvényeket betartattná a település az állattartókkal, inkább alaptörvénybe ütköző szigorokat hoz(na).Magyarországon az állatvédelmi törvények kimagaslóan jók.

Az egyes problémákat e törvények be nem tartása okozza.


Szemléltetem egy példával, hogy mi is ez az egész.


Jolika néni kutyái ugatnak, ez nagyon zavarja a szomszédokat.

A szomszéd bemegy a helyi önkormányzatba és szól a település jegyzőjének, aki el is jár az ügyben. (Ritka ugyan, de ma jó napja van és hajlandó velünk foglalkozni)

Kezdeményez egy birtokvédelmi eljárást, ami nagyjából annyit tesz, hogy próbálják megoldani a problémát.

Jolika néninek tanácsot adnak, hogy hogyan akadályozza meg kutyái ugatását.


Ezzel nincs semmi probléma.


A baj ott kezdődik amikor a helyi önkormányzatnak elege lesz az ilyen eljárásokból, és egész egyszerűen próbál valami kiutat találni.


Kiadnak egy rendeletet, miszerint Jolika néni nem tarthat kettőnél több kutyát és ha 15kg felettiek meg kell mindtől vállnia.


Jön a kérdés, hogy ugyan Jolika néninek minek 3 kutya,

de ne legyünk ennyire szűk látórörűek.

Sok családnak van több kutyája.


Mit tesz Jolika néni? Leadja a helyi ebtelepen.

Igen ám, viszont Magyarországon az ebtelepek tele vannak kutyákkal, és ha be is veszi, van rá esély, hogy rövid időn belül elaltatnak egy egészséges kutyát.

Ez sokszor megtörtént az utóbbi években Salgótarjánban.


Felmerül a kérdés, a 15 kg alatti kutyák nem ugatnak?

Miért pont 15 kg a határ?

Valószínűsítem, hogy aki beadta ezt a rendeletet, nem hallott még csivavát ugatni. 


Az önkormányzatot szemmel láthatóan nem nagyon érdekli, hogy mi lesz ezekkel a kutyákkal mivel arra hajt, hogy minél kevesebb eljárás legyen a kutyákkal illetve macskákkal kapcsolatban.


Hiába kerestünk, nem találtunk semmilyen információt arról, hogy Felcsúton mikor történt utoljára ebösszeírás, így tehát nem tudhatjuk, hogy hány kutya lehet veszélyben.


Azt sem lehet tudni, hogy miért nem kérték ki a magyar állatvédők véleményét, mielőtt elhamarkodott döntéseket hoztak volna.


Nagyon reméljük, hogy megjön az esze az önkormányzatnak, és még a héten kukába dobják a rendeletet.


Bárhogy legyen, írni fogunk róla!


bottom of page