top of page

Kínok közt, keservesen halnak meg a kísérletekre tenyésztett állatok

Jöjjön előbb egy kis statisztika:


Magyarországon 2018-ban 120.000 állaton végeztek kísérleteket, mely tartalmazott:


428 kutyát, 15 házi macskát, 15 majmot, és többek között kísérleti alany lett 2.000 nyúl.


Arról nincs információ, hogy ha volt, akkor mekkora volt az elhalálozási arány.


 

Az engedélyezett állatkísérletek számát tekintve az Európai Unióban Nagy-Britanniában használták a legtöbb, 2,51 millió állatot kísérletek során. A második helyen Németország áll 2,03 millió állattal, Franciaország a harmadik helyen 1,87 millió állattal.


- Napi.huSzükség van állatkísérletekre?


Már vannak humánus alternatívák, és minél jobban fejlődik a technológia, ezekkel annál pontosabb eredményekre juthatunk. A prove.hu gyűjtött pár új kísérleti módszert, amelyekben megvan a potenciál arra, hogy helyettesítsék az állatkísérleteket:


  • A Floridai Egyetem professzora, James Hickman által megalkotott új technológia lehetővé teszi az emberi izomzat reakcióinak utánzását, amely által a kutatók vizsgálhatják az izomfunkciókat és a különböző kezelésekre adott válaszokat anélkül, hogy emberi vagy állati kísérleti alanyokat használnánk.


  • Alan Faulkner-Jones biomérnök a 3D nyomtatás úttörője. Szerinte ezzel a módszerrel is helyettesíthetőek az állatkísérletek.


  • A Marylandi tudósok csoportja őssejteket használt, amelyből bármilyen emberi szervet növeszteni tudnak. Úgy gondolják, hogy így sokkal pontosabb és gyorsabb teszteket végezhetnek a gyógyszerekre és a toxinokra (vagy bármilyen anyagra). Ez teljesen feleslegessé teszi az állatkísérleteket.


Állatok milliói halnak meg évente csak azért, mert a felgyorsult világ úgy döntött, hogy ők lesznek azok akiket azért ölnek meg, hogy egy szebb és jobb világban éljünk.


Két kérdés:


  • Valóban szebb a világ amióta kísérletezünk állatokon?

  • Dönthetünk mi (emberek) más fajok élete felett?


Ha mind a két kérdésre a válaszod az, hogy NEM, akkor oszd meg.
bottom of page