top of page

Önkormányzatok ahol törvényellenes rendeleteket hoztak kutyák és macskák ellen.

Mióta felötlött Felcsút hivatalában az állattartás szabályozása, sok levelet kaptunk miszerint alkotmányellenes rendeletről van szó.


Keresgéltünk az interneten, és találtunk pár olyan várost ahol már hatályban is van hasolnó rendelet.


Természetesen törvényellenesen.


A városnévre kattintva elérhetővé válik az eredeti rendelet.ZALAEGERSZEG


9.§

 • (1) Családi házas területen ingatlanonként legfeljebb 3 eb tartható, a megengedett mennyiség feletti szaporulatot 3 hónapos koráig el kell távolítani.

 • (2) Többlakásos lakóépületben lakásonként egy eb tartható. Az esetleges szaporulatot 3 hónapos koráig el kell távolítani.

 • (3) Az eb tulajdonosa köteles az ebet úgy tartani, hogy a lakótársak nyugalmát ne zavarja.


 


TAHITÓTFALU


5. §

 • (1) A Tahitótfalu Önkormányzat közigazgatási területén az egylakásos és a többlakásos kertes családi házak udvarán háztartásonként az eb korától és fajtájától függetlenül legfeljebb 2 eb – és egyszeri szaporulata három hónapos korig – tartható.

 • (2) Többlakásos épületben, társasházban és ezek udvarain lakásonként egy eb – és egyszeri szaporulata három hónapos korig – tartható.

 • (3) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározottnál nagyobb létszámú eb indokolt esetben a polgármester külön engedélyével, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a Kerületi főállatorvos szakvéleményének figyelembevételével tartható.

 • (4) Ebtenyészet működése önkormányzati hatósági eljárás keretében engedélyezhető.


 


KISKUNLACHÁZA


14. §

 • (1) A belterületi lakóövezetben ingatlanonként legfeljebb 4 eb és 4 macska tartható, az üdülőterületen ingatlanonként legfeljebb 2 eb és 2 macska tartható. Ezek szakszerű tenyésztésével foglalkozók és különböző létesítmények őrzése esetében egyedi elbírálás tárgyát képezi a fenti darabszámot meghaladó mennyiségű állat tartása, melynek alapja a korszerű, szakszerű elhelyezés tárgyi feltételeinek megléte.


 


GÖD


9. §.

 • (1) Az eb és macska tartására 2-2 db esetén övezeti besorolási területeken nem kell engedély / házőrzés, kedvtelés, stb + szaporulat 8 hetes korig / Ettől eltérő állattartáshoz a szomszédok hozzájáruló nyilatkozata alapján a Környezetvédelmi Bizottság külön engedélye szükséges.


 


GYÖMRŐ


 • a.) településközpont: A Kóczán úti lakópark, a Táncsics Mihály utca és a Szent István út teljes hosszában, valamint a Szent István út, Táncsics Mihály utca, Mendei út, Kossuth Lajos utca és Dózsa György út által határolt terület. A településközpontban állattartás nem folytatható, nagy állat nem tartható. Ingatlanonként – amennyiben e rendeletben meghatározott feltételek biztosíthatók – egy háztartás állattartásból származó élelemigényének kielégítésére maximum 3 kis állat és 10 egyéb kis állat, valamint 1 nagytestű eb, vagy 2 kistestű eb, továbbá 2 macska, 10 galamb és 4 díszállat, valamint ezek szaporulatai maximum 3 hónapos korukig, illetve az anyától való elválasztásukig tartható.

 • b.) családi házas övezet: A településközpont határai és a külterület határai közötti terület. - 800 m2 -t meg nem haladó területű ingatlanon évente tartható saját ellátásra maximum 5 kis állat, egyéb kis állatból maximum 50 (galambból 40), továbbá 2 eb, 2 macska, 10 díszállat és ezek szaporulatai maximum három hónapos korukig. - 800 m2 területnél nagyobb ingatlanon évente tartható 2 nagy állat, 20 kis állat, 100 egyéb kis állat (galambból 40), továbbá 2 eb, 2 macska, 20 díszállat és ezek szaporulatai maximum három hónapos korukig, illetve az anyától való elválasztásig.

 • c.) külterületi kertes övezet: Rózsahegy és Kőhatár. - 3000 m2 területnél kisebb ingatlanon tartható 2 nagy állat, 20 kis állat, 100 egyéb kis állat (galambból 80), valamint 2 eb, 2 macska, 20 díszállat és ezek szaporulatai maximum három hónapos korukig, illetve az anyától való elválasztásig tartható. - 3000 m2 -t meghaladó ingatlanon állatot tartani a d.) pontban leírtak szerint lehet.SÁROSPATAK


11. §

 • (1) Vakvezető kutya a város közigazgatási területén az állattartásra vonatkozó előírások betartása mellett tartható.

 • (2) Az 1. sz. állattartási övezet lakótelepein, valamint olyan lakóépületekben, ahol két vagy több lakás van - az eb korától függetlenül - lakásonként csak egy eb tartható.

 • (3) Belterületen lévő egyedi beépítéső lakótelken 3 hónaposnál idısebb kutyából 2 db, macskából 3 db tartható. Ennél nagyobb számú kutya és macska tartása csak a külterületen engedélyezett.

 

Ezek a rendeletek alaptörvénybe ütköznek, mégis hatályban vannak.Ahelyett, hogy ilyen szabályokat hozna az önkormányzatok nagy része, fordíthatnák az energiájukat a magyar emberek állattartási kultúrájának javítására is.


Mert van baj.


Évente több száz kutyát kínoznak, csonkítanak vagy éppen ölnek meg.


Az állatkínzások jó részét, rossz tartás előzi meg.

Ha az önkormányzatok jobban odafigyelnének az állattartókra, rengeteg ilyen esetet meg lehetne előzni.Sok gazda nincs tisztában azzal, hogy egy kutyát hogy KELL tartani, főleg vidéken.

Befogadnak egy kutyát, láncra teszik, napi 1x vagy 2x kap enni és ennyiben ki is merül a felelős állattartás.


Ezek az emberek nem biztos, hogy azért tesznek így, mert rosszat akarnak a kutyának, jórészben inkább azért mert ebben nőttek fel.

Nekik ez a norma, ez az elfogadott.Ha a településnek lenne egy felelősségteljes önkormányzata, ahol a jegyző kimegy Gyuri bácsihoz és elmagyarázza neki, hogy lánc helyett léltezik nyakörv, a boltban árulnak 1 méternél hosszabb láncot, és talán nem ártana egy kutyaház, mert kiállít egy 50.000-res csekket, Gyuri bácsi elgondolkodik, és lehet megfogadja a tanácsot.


Viszont a tapasztalat nem ez.A tapasztalat az, hogy Gyuri bácsi befogadja a kutyáját, láncra köti, napi 1x kap valamit enni és a kutya így él hosszú éveket 1 méteres láncon, amíg valamilyen betegség el nem viszi, éhen nem hal, meg nem fagy vagy éppen Gyuri bácsi meg nem öli.


Ezt meg lehetne akadályozni, ha a helyi erők tennének valamit.


Sajnos vannak emberek akik alkalmatlanok állatot tartani, őket is ki kellene szűrni valahogy.


Az önkormányzatok java szigort szigorra halmoz, segítséget pedig csak nagyon ritkán nyújt.Pedig arra van szükség.


Az állatvédők mennek éjjel-nappal összeszedni az ilyen és ehhez hasonló megkínzott kutyákat, sokszor saját pénzből, mert állami támogatást nem igen kapnak.


Ki kell állnunk az állatokért, együtt!


bottom of page