top of page

Ember okozta az amazonasi pusztító tűzvészt.

Tény, hogy évtizedek óta nem alakult ki hasonló tűzvész a brazil esőerdőben, de mi is lehet az oka a mostani katasztrófának?
A brazil űrkutatási ügynökség szerint az év során eddig rekordszámú tűz gyulladt Amazónia területén. Bár a tűznek gyakran természetes oka van, így szárazság, villámok és forróság, a környezetvédelmi szervezetek és kutatók úgy vélik, hogy a jelenlegi tűzvészt favágók és mezőgazdasági dolgozók okozhatták.
Munkájuk során gyakran hoznak létre irányított erdőtüzeket különböző méretű területek megtisztítására, aminek a felügyelete kicsúszhatott a kezükből. A kiirtott részeken további mezőgazdasági munka végezhető, a legtöbb gazda állattartásra használja fel.Jair Bolsonaro, brazil elnök ipart támogató mentalitása sem segíti az ügyet. Az idén brazil elnök nyíltan szimpatizál a fakitermelő cégekkel, háttérbe helyezve az őslakosok érdekeit. Beiktatása óta a környezetvédelmi ügynökség kevesebb büntetést osztott ki, lazított a szabályozásokon, ezzel is támogatva az Amazonas-medence kihasználását.

A tűzvésszel kapcsolatban az  elnök azt mondta, nincsen elég emberük, illetve megfelelő anyagi hátterük, hogy megküzdjenek a lángokkal.


Ricardo Galvãót, a brazil űrkutatási ügynökség vezetőjét előző hónapban menesztették, miután megerősítette, hogy az erdőirtás 88 százalékkal magasabb volt júniusban, mint az előző évben ugyanekkor. A kormány leállította a környezetvédelmi szervek támogatását is.

Bolsonaro úgy gondolja, az erdőtüzek mögött ezek az anyagilag gátolt csoportok állhatnak, bár állítását nem tudta tényekkel igazolni.A szervezetek abszurdnak nevezték az elnök állítását, amivel véleményük szerint elvonja a figyelmet az illegális erdészeti tevékenységekről.


Brazíliában egyre gyakoribbak az erdőtüzek, a legveszélyesebb állapotok az északi területeken uralkodnak.
Ugyanakkor nem csak Brazíliát fenyegetik a tüzek, Venezuela és Bolívia, illetve egyéb régióbeli országok területén is megnövekedett a tűzesetek száma. Míg Brazíliában mérsékelt a tűzzel felvett harc, addig Bolívia légi tűzoltó osztagot és vészhelyzeti munkásokat is az érintett térségekbe küldött, és igyekeznek menedékhelyre gyűjteni a lángok elől menekülő állatokat.


24.hu
bottom of page