Ember okozta az amazonasi pusztító tűzvészt.

Tény, hogy évtizedek óta nem alakult ki hasonló tűzvész a brazil esőerdőben, de mi is lehet az oka a mostani katasztrófának?




A brazil űrkutatási ügynökség szerint az év során eddig rekordszámú tűz gyulladt Amazónia területén. Bár a tűznek gyakran természetes oka van, így szárazság, villámok és forróság, a környezetvédelmi szervezetek és kutatók úgy vélik, hogy a jelenlegi tűzvészt favágók és mezőgazdasági dolgozók okozhatták.




Munkájuk során gyakran hoznak létre irányított erdőtüzeket különböző méretű területek megtisztítására, aminek a felügyelete kicsúszhatott a kezükből. A kiirtott részeken további mezőgazdasági munka végezhető, a legtöbb gazda állattartásra használja fel.



Jair Bolsonaro, brazil elnök ipart támogató mentalitása sem segíti az ügyet. Az idén brazil elnök nyíltan szimpatizál a fakitermelő cégekkel, háttérbe helyezve az őslakosok érdekeit. Beiktatása óta a környezetvédelmi ügynökség kevesebb büntetést osztott ki, lazított a szabályozásokon, ezzel is támogatva az Amazonas-medence kihasználását.

A tűzvésszel kapcsolatban az  elnök azt mondta, nincsen elég emberük, illetve megfelelő anyagi hátterük, hogy megküzdjenek a lángokkal.


Ricardo Galvãót, a brazil űrkutatási ügynökség vezetőjét előző hónapban menesztették, miután megerősítette, hogy az erdőirtás 88 százalékkal magasabb volt júniusban, mint az előző évben ugyanekkor. A kormány leállította a környezetvédelmi szervek támogatását is.

Bolsonaro úgy gondolja, az erdőtüzek mögött ezek az anyagilag gátolt csoportok állhatnak, bár állítását nem tudta tényekkel igazolni.



A szervezetek abszurdnak nevezték az elnök állítását, amivel véleményük szerint elvonja a figyelmet az illegális erdészeti tevékenységekről.


Brazíliában egyre gyakoribbak az erdőtüzek, a legveszélyesebb állapotok az északi területeken uralkodnak.




Ugyanakkor nem csak Brazíliát fenyegetik a tüzek, Venezuela és Bolívia, illetve egyéb régióbeli országok területén is megnövekedett a tűzesetek száma. Míg Brazíliában mérsékelt a tűzzel felvett harc, addig Bolívia légi tűzoltó osztagot és vészhelyzeti munkásokat is az érintett térségekbe küldött, és igyekeznek menedékhelyre gyűjteni a lángok elől menekülő állatokat.


24.hu