top of page

A koalák harmada elégett az ausztrál bozóttüzekben.

A Sydney-i Egyetem kutatói szerint mostanáig közel 480 millió állat pusztult el az ausztrál bozóttüzekben, írja az Evening Standard című lap.
Ebből közel 8 ezer koala lehet, amely különösen magas szám, ha azt nézzük, hogy azelőtt 28 ezer koala élt Új-Dél-Walesben, amely a fő területük.
A lapnak nyilatkozó kutató, Mark Graham azt mondja, olyan gyorsan terjednek a tüzek, hogy az állatoknak egyszerűen nincs lehetőségük elmenekülni. Karácsonykor 72 koalát kezeltek egy új-dél-walesi állatkórházban súlyos égési sérülésekkel. 


Az áldozatok száma továbbnőhet, mert több mint száz helyen még mindig nem tudták megfékezni a lángokat. Eddig több mint 50 ezer négyzetméternyi terület égett le az elmúlt hónapokban, kilenc ember vesztette életét a tüzekben, és több száz otthon semmisült meg teljesen. Mától újabb hőhullám érkezhet, Sydney-ben akár 43 fok is lehet.Az ország fővárosában, Canberrában szombaton megemelték a katasztrófaveszélyt a bozóttüzek miatt, a következő napokban pedig újabb hőmérsékleti csúcsok és a bozóttüzek továbbterjedése várható az előrejelzések szerint. Hétfőn akár 43 Celsius-fok is lehet majd Sydneyben.

bottom of page