top of page

A következő hónapokban meg fognak főni az állatok Ausztráliában.

Ausztráliában rekordokat döngető aszály tombol, különösen igaz ez a kontinens keleti és északi részére, ahol súlyos erdőtüzek pusztítottak az elmúlt hetekben. Pedig a számítások szerint a java csak most jön, hiszen a déli félteken decemberben kezdődik a nyár.


Az utóbbi hetekben számos olyan szívszorító fotó járta be a világsajtót, amelyen égési sérüléseket szenvedett koalák láthatók. De nem csak a helyi állatvilágot viseli meg az országot felperzselő erdőtűz, számos településnek is szembesülnie kellett a lángokkal vagy a fojtogató füsttel.A tomboló tüzek a megszokottnál jóval szárazabb időjárás miatt pattantak ki Ausztráliában, ahol szinte az egész kontinensen alig hullott eső az elmúlt hónapokban - írja a Severe Weather Europe. Az időjárással foglalkozó portál szerint a kontinens legnagyobb részén, az ilyenkor szokásos csapadék mindössze 20 százalékát regisztrálták, több helyen megdöntve az eddigi negatív rekordot.Az ausztrál tavasz nem csak száraz, hanem abnormálisan meleg is volt: a legtöbb helyen már októberben és novemberben átlépte a 40 fokot a hőmérő higanyszála. A portál megjegyzi, Ausztráliában 20 éve nem regisztráltak ennyi erdőtüzet, amelyek több millió hektár erdőt perzseltek már fel. Az alábbi műholdas felvételen jól látszik a füst útja, amely egészen Dél-Amerikáig elszállt.


A jelenlegi számítások szerint a folytatásban csak rosszabbra számíthatnak a kontinensen élők, a nyár beköszöntével ugyanis még szárazabb és forróbb idő jöhet a következő hónapokban. Különösen igaz ez az ország sűrűbben lakott, keleti oldalán, ahol nagyon kevés csapadék várható.Természetesen hibás narratíva minden egyes természeti katasztrófát a klímaváltozásra fogni, azonban tény, hogy Ausztráliában 1 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet az elmúlt 100 évben - a nagy forróságban pedig gyorsabban kiszáradhat a vegetáció, amely elősegíti az erdőtüzek terjedését. A rekord alacsony csapadék és a szén-dioxid magasabb légköri koncentrációja közötti összefüggésre ugyanakkor még nem találtak közvetlen összefüggést, csak feltételezések vannak.bottom of page