top of page

Végleg betiltják a leghíresebb bikaviadalt Spanyolországban

A világ egyik leghíresebb bikaviadalának helyszíne a Toro de la Vega fesztivál Spanyolországban, Tordesillas városában. A hagyomány szerint a kifejezetten erre a célra tenyésztett bikát a viadal előtt felbőszítik, a városban elengedik, ahol több száz ember fut előle nagyjából fél órán át, majd végül a kifáradt állatot lándzsákkal halálra szurkálják.

2016. decemberében a spanyol területi kormányzat betiltotta a bikák leszúrását a rítus során, a fesztivált Toro de la Peña fesztiválra nevezték át, és a bikaviadal helyét a Spanyolország más területein hagyományos bikafuttatás vette át, amelynek a végén az állat életét megkímélik.Több, mint két évvel azután, hogy a Tordesillas-i városi tanács megfellebbezte a döntést, arra hivatkozva, hogy “a tiltás kiveszi a hagyományból az esszenciát, ami miatt egyáltalán ilyen népszerűvé válhatott”, múlt hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság véglegesen betiltotta a bikaviadalt.


Határozott lépés a bikákért


Silvia Barquero, a spanyol állatjogi párt, a PACMA elnöke szerint:

Ez a törvény a bikaviadalok és azokhoz hasonló fesztiválok végleges betiltásáért való harc első győzelme. A Toro de la Vega bikaviadalából mostanra sima bikafuttatás lett, amit ugyanúgy elutasítunk.

Tehát a Toro de la Vega betiltása kicsi, de fontos lépés afelé, hogy Spanyolország végleg szakítson a bikákkal szembeni kegyetlen hagyományokkal – csak azért, mert valami hagyomány, a brutalitás nem érdemel zöldkártyát.

A tradíció valójában csak egy olyan szokás, ami régóta ismétlődően történik: nem jelenti azt, hogy ezek automatikusan, csak és kizárólag jó dolgok lehetnek. A civilizációs fejlődésnek mindig is része volt, hogy az idejétmúlt, többek között a másokkal szembeni kegyetlen hagyományokat magunk mögött hagyjuk.Ha megkérdeznénk az emberek többségét, a legtöbben azt mondanák, elítélik az állatkínzást.


Ez szerencsére eljutott a modern spanyol emberek felismeréséig is: a hangosabb kisebbséggel szemben – akik a hagyomány és kultúra nevében megtartanák a bikaölés hagyományát -, egy 2015-ös felmérés szerint a spanyol többség, az emberek háromnegyede ellenzi a Toro de la Vega bikaviadalt.


Prove.hu

bottom of page