top of page

JOGERŐS: börtönbe mennek Fülöp kutya gyilkosai

Fülöp kutya tragikus történetét sokan megismerhették tavaly, miután bejárták a világhálót a megkínzott állít fotói, amelyek kiszabadítása után készültek. A gondos ápolás ellenére nem sikerült megmenteni az életét.


Jogerősen nyolc-nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a kutyájuk megkínzásával vádolt nagycserkeszi párt pénteken a Nyíregyházi Törvényszék.

Ezzel a férfira és a nőre a tavaly novemberben, első fokon kiszabott négy-négy hónap fogházbüntetést súlyosbította a másodfokú bíróság, amely egyebekben helybenhagyta a korábban meghozott határozatot.


Az egymással élettársi kapcsolatban élő, négy gyermeket nevelő vádlottak keverék kutyájukat kölyökkora, 2015 áprilisa óta tartották házuk udvarában. A kutya nyakára úgy kötötték rá a kötelet, hogy az már a felhelyezéskor is túl szoros volt.A zsinór kétéves koráig volt a kutya nyakán, és a nyakmozgató izmokat a nyak mindkét oldalán teljesen elvágta.


A kötél miatt a kutya feje a többszörösére dagadt, állapotáról egy ismeretlen bejelentő értesítette a mezőőrt, majd az önkormányzatot. A rendőri intézkedés időpontjában a kutya nyakán már csak egy körülbelül fél centi vastag szövet takarta az állat nyelőcsövét, légcsövét és az artériáit. A családtól végül az Állatbarát Alapítvány és az állatvédők mentették ki a rendkívül rossz állapotban lévő kutyát, de az a gondos állatorvosi ápolás ellenére néhány héttel később elpusztult.


A másodfokú bíróság szerint a vádlottak súlyosan megsértették az állattartásra vonatkozó rendelkezéseket. A nyilvános tárgyaláson egyikük nem voltak ott, de az elsőrendű vádlott írásban benyújtott beismerő vallomásában elismerte: ő kötötte rá kölyökkutyájuk nyakára a szoros zsinórt.


A törvényszék megállapítása szerint a vádlottak kirívó, kegyetlen magatartása kizárja minden más büntetési nem alkalmazását, és azt is, hogy a szabadságvesztés végrehajtását próbaidőre felfüggesszék – derül ki a hivatalos megfogalmazás.


Коментарі


bottom of page