top of page

Fajirtás Dániában - leölik az ország összes nyércét a koronavírus miatt

Azután döntöttek így, hogy a helyi nyérc populációban kimutatták a koronavírus egy mutációját, amely embert is fertőz.


A mutálódott koronavírust eddig öt farmon észlelték, mely 12 embert fertőzött meg. Mette Fredriksen miniszterelnök attól tart, hogy a vírus mutációja kockáztathatja egy jövőbeni vakcina hatékonyságát ezért az állatok levágása sürgősen meg fog történni, melybe a fegyveres erőket is be fogják vonni – írja az Origo a Fox News értesülései alapján. A koronavírus egyik mutációjával fertőztek meg az állatok 12 embert

A koronavírus mutációja miatt Dániában szigorú karantén alá helyeztek hét északi megyét. Bezárták a bárokat, éttermeket, valamint az iskolákat és leállították a tömegközlekedést. Az intézkedés a tervek szerint december 3-ig lesz érvényben. A dán nyérctenyésztők ipari egyesületének becslései szerint a nyércek leölése több mint 800 millió dollár (244 milliárd forint) plusz költséget jelent az államnak.


Dánia a világ legnagyobb nyércprém előállító országa, tavaly mintegy 800 millió dollár értékben exportált 24,5 millió szőrmét. A szakértők szerint azonban ez lehet a vége a dán szőrmeiparnak.


bottom of page