top of page

MegkezdƑdött az Ă©ves delfinvadĂĄszat JapĂĄnban, ismĂ©t vörösen izzik a tenger

Taidzsiban egyre több delfint és kisebb bålnåt fognak ki élve: 2011-ben csak 35 ållatot, 2018-ban azonban mår 241-et.



MegkezdƑdött az Ă©ves delfin- Ă©s bĂĄlnavadĂĄszat JapĂĄnban. A szeptembertƑl mĂĄrciusig tartĂł vadĂĄszati szezon elƑkĂ©szĂ­tĂ©sekor a vĂĄrhatĂł tiltakozĂĄsok ellen intĂ©zkedĂ©seket hoztak Taidzsiban, ahol a legtöbb delfint fogjĂĄk ki az orszĂĄgban. A helyi sajtĂł szerint a kisebb hajĂłkat a hatĂłsĂĄgok leĂĄllĂ­tjĂĄk, a drĂłnokat betiltottĂĄk.


A vadĂĄszat idejĂ©n a rendƑrsĂ©g fokozott ellenƑrzĂ©st vĂ©gez. Taidzsiban forgattĂĄk az Oscar-dĂ­jjal is jutalmazott Az öböl cĂ­mƱ filmet, amely megismertette a vilĂĄggal a tĂ©rsĂ©gben zajlĂł Ă©venkĂ©nti öldöklĂ©st.

Az ĂĄllatvĂ©dƑk szerint a vadĂĄszat elleni ĂĄllandĂł kritikĂĄnak van hatĂĄsa.

Az elmĂșlt 18 Ă©vben a leölt delfinek Ă©s kismĂ©retƱ bĂĄlnĂĄk szĂĄma 93 szĂĄzalĂ©kkal csökkent

 – mondta Sandra Altherr, a Pro Wildlife szakĂ©rtƑje. Az ĂĄllatvĂ©dƑ szervezet Ă©vek Ăłta követeli a japĂĄn delfinvadĂĄszat betiltĂĄsĂĄt, mĂ©g akkor is, ha azĂłta mĂĄs orszĂĄgokban, pĂ©ldĂĄul Peruban, NigĂ©riĂĄban, BrazĂ­liĂĄban vagy IndiĂĄban ennĂ©l jĂłval több delfint vadĂĄsznak le.



A taidzsi vadĂĄszat azĂ©rt is jövedelmezƑ, mert fiatal ĂĄllatokat is kifognak, melyeket delfinĂĄriumok vĂĄsĂĄrolnak meg. Miközben a megölt delfinek szĂĄma erƑsen visszaesett JapĂĄnban, Taidzsiban egyre több delfint Ă©s kisebb bĂĄlnĂĄt fognak ki Ă©lve: 2011-ben csak 35 ĂĄllatot, 2018-ban azonban mĂĄr 241-et. Több ezer dollĂĄrĂ©rt adjĂĄk el Ƒket elsƑsorban KĂ­nĂĄba, TörökorszĂĄgba Ă©s Thaiföldre.

A vadĂĄszat sorĂĄn a halĂĄszok egy kis öbölbe terelik az ĂĄllatokat Ășgy, hogy tengerbe helyezett fĂ©mrudakat kalapĂĄccsal verve megbĂ©nĂ­tjĂĄk a delfinek tĂĄjĂ©kozĂłdĂĄsi kĂ©pessĂ©gĂ©t. A legszebb pĂ©ldĂĄnyokat kivĂĄlasztjĂĄk a delfinĂĄriumok szĂĄmĂĄra, a többit egy szomszĂ©dos öbölben lemĂ©szĂĄroljĂĄk.


A hivatalos kommunikĂĄciĂł szerint a delfinvadĂĄszat a taidzsi emberek szĂĄmĂĄra nĂ©lkĂŒlözhetetlen a megĂ©lhetĂ©sĂŒk szempontjĂĄbĂłl. A legtöbb japĂĄn azonban alig eszik bĂĄlna- vagy delfinhĂșst. A kritikusok a hĂșs Ăłlommal Ă©s szerves klĂłrvegyĂŒletekkel valĂł sĂșlyos terheltsĂ©gĂ©re hĂ­vjĂĄk fel a figyelmet.


A japĂĄn bĂĄlnavadĂĄszok hĂĄrom Ă©vtizednyi kĂ©nyszerpihenƑ utĂĄn azonban tavaly nyĂĄron ismĂ©t kifuthattak a vĂ­zre, hogy kereskedelmi cĂ©lĂș bĂĄlnavadĂĄszatra induljanak. (MTI)


bottom of page