top of page

Megkezdődött az éves delfinvadászat Japánban, ismét vörösen izzik a tenger

Taidzsiban egyre több delfint és kisebb bálnát fognak ki élve: 2011-ben csak 35 állatot, 2018-ban azonban már 241-et.Megkezdődött az éves delfin- és bálnavadászat Japánban. A szeptembertől márciusig tartó vadászati szezon előkészítésekor a várható tiltakozások ellen intézkedéseket hoztak Taidzsiban, ahol a legtöbb delfint fogják ki az országban. A helyi sajtó szerint a kisebb hajókat a hatóságok leállítják, a drónokat betiltották.


A vadászat idején a rendőrség fokozott ellenőrzést végez. Taidzsiban forgatták az Oscar-díjjal is jutalmazott Az öböl című filmet, amely megismertette a világgal a térségben zajló évenkénti öldöklést.

Az állatvédők szerint a vadászat elleni állandó kritikának van hatása.

Az elmúlt 18 évben a leölt delfinek és kisméretű bálnák száma 93 százalékkal csökkent

 – mondta Sandra Altherr, a Pro Wildlife szakértője. Az állatvédő szervezet évek óta követeli a japán delfinvadászat betiltását, még akkor is, ha azóta más országokban, például Peruban, Nigériában, Brazíliában vagy Indiában ennél jóval több delfint vadásznak le.A taidzsi vadászat azért is jövedelmező, mert fiatal állatokat is kifognak, melyeket delfináriumok vásárolnak meg. Miközben a megölt delfinek száma erősen visszaesett Japánban, Taidzsiban egyre több delfint és kisebb bálnát fognak ki élve: 2011-ben csak 35 állatot, 2018-ban azonban már 241-et. Több ezer dollárért adják el őket elsősorban Kínába, Törökországba és Thaiföldre.

A vadászat során a halászok egy kis öbölbe terelik az állatokat úgy, hogy tengerbe helyezett fémrudakat kalapáccsal verve megbénítják a delfinek tájékozódási képességét. A legszebb példányokat kiválasztják a delfináriumok számára, a többit egy szomszédos öbölben lemészárolják.


A hivatalos kommunikáció szerint a delfinvadászat a taidzsi emberek számára nélkülözhetetlen a megélhetésük szempontjából. A legtöbb japán azonban alig eszik bálna- vagy delfinhúst. A kritikusok a hús ólommal és szerves klórvegyületekkel való súlyos terheltségére hívják fel a figyelmet.


A japán bálnavadászok három évtizednyi kényszerpihenő után azonban tavaly nyáron ismét kifuthattak a vízre, hogy kereskedelmi célú bálnavadászatra induljanak. (MTI)


bottom of page