top of page

Emberre is halálos fertőzést terjeszt a szaporító

Döbbenetes hír jelent meg a Kutyások a XV. kerületért állatvédő egyesület közösségi oldalán.


Azt már korábban sem győzték szajkózni állatvédő szervezetek, hogy miért nem szabad szaporítótól állatot vásárolni. Íme egy konkrét példa, ami konkrétan életveszélyes helyzetbe sodorja az újdonsült gazdikat, ha ellenőrizetlen helyről vásárolnak.


Adott egy család, akik jóhiszeműen, kevés utánajárással kiskutyát vásároltak drága pénzért. Meg lettek vezetve. Nem tudták, hogy mi jön ezek után.


A vásárolt kiskutya, miután hazavitték nem volt jó állapotban, ezért rohantak vele az állatkórházba, ahol hiába küzdöttek érte, bevégezte szegény földi életét.


A döbbenet ez után következett: a labor kimutatta a mintából a leptospira nevű baktériumot!



Mi is a leptospira baktérium? Egy olyan baktérium, mely a leptoszpirózis nevű megbetegedést okozza. A leptoszpirózis bár a kiskutyát támadta meg, tudni kell róla, hogy zoonózis, vagyis képes állatról emberre terjedni. Így ez az akut fertőző és ragályos megbetegedés nem csak az állat megbetegedését okozza, hanem emberre is át tud terjedni.


Tünetek nem minden esetben jelentkeznek, de ha igen, akkor lehetnek enyhébbek, mint fejfájás, izomfájdalom és láz, azonban lehetnek súlyosak is, mint tüdővérzés vagy agyhártyagyulladás.


Kezelni lehet antibiotikummal, azonban a kezelés ellenére a betegség miatti


halálozási arány meghaladja a 10%-ot,


a súlyos tüdővérzéses szindróma miatti halálozások pedig 50%-nál is magasabbak!


Azt gondolná az ember, hogy ennél nem lehet meredekebb a történet, de úgy látszik, mindig van lejjebb.


Ilyenkor elképzeli az egyszerű állampolgár, hogy a hatóságok mindenféle komoly védőfelszerelésben megjelennek a szaporítónál, hatósági zár alá veszik a területet és intézkednek.


Ebben az esetben úgy látszik nem aggódják túl a dolgot, ugyanis az adott szaporító továbbra is vígan árulja az interneten a potenciálisan halálos kórral fertőzött kiskutyákat.


Miért is ne, mindenkinek szíve joga bevásárolni egy halálos betegségből, nem igaz?

De hiába minden, ezek után is boldogan veszi majd mindenki az "óccsó kisgugyát" a csomagtartóból a benzinkúton, a vidéki vagy éppen fővárosi szapiházból vagy egy halványan kivilágított mélygarázsból. Jön a karácsony, a szaporítók már készítik a markukat, jól jön a válságban néhány millió forint, amit bekasszíroznak a megkínzott állatok hasznából és az egyszerű emberek pénztárcájából. Emberünk pedig boldogan viszi haza a potenciálisan halálos kórt terjesztő állatot a kisgyereknek, ahelyett, hogy örökbe fogadna egy menhelyről vagy tenyésztőtől vásárolna, ahol oltott, egészséges állatot találna.


Felmerül a kérdés, hogy melyik szaporítóról van szó. Tudjuk, de nem fogjuk elárulni. Számít ez egyáltalán? Ha kiírnánk, akkor attól nem, hanem mástól vennének az emberek olcsó kiskutyát? Minden szaporító egy időzített bomba!




bottom of page