top of page

Farkaslyuk, ahol annyi a kóbor kutya, hogy a lakók alig mernek kimozdulni házukból - BORSOD

Számos levelet kapunk nap mint nap a kóbor kutyák okozta kellemetlenségekből adódó bosszúságokból, de egy helyről sem kaptunk annyit, mint Farkaslyuk lakóitól.


2018-as adatok szerint a kis borsodi községben alig 2.000 lakos él, de a kóbor kutyák száma túlhaladja azt amit ez a kis közösség cipelni tud a hátán.


Fotó: Facebook


Farkaslyuk weboldalán nem találtunk érdemi információt arról, hogy hány kutyát tartanak számon, ezért még csak becsülni sem tudjuk az állomány volumenét.


Annál inkább a lakosok, egyes lakók szerint akár száz, ha nem több kóborkutya él velük együtt.


Fotó: Facebook


Egytől-egyig gazdátlan állatok akiket azzal ver a sors, hogy utcán kell élniük.


Fotó: Facebook


Egy helyi lakos az alábbi bejegyzést osztotta meg Facebookon:

Tisztelt állatvédők! Borzasztóan fel vagyok háborodva.... Farkaslyuk községben annyi a kóbor kutya, hogy már az utcán sem lehet tőlük végig menni. Heti szinten megtámadnak valakit! Ma reggel és már napok óta az utcabeli idősebb hölgyek a napi bevásárlásukat nem tudják elintézni, mert félnek ki menni az utcára.
A saját udvaromra nem tudok ki menni,holott a kiskapu alul-felül már folyton be van kötve. Enni nem tudok adni a saját kutyámnak, mert megeszik tőle!

A teljes bejegyzést ITT tudod elolvasni.


A helyzet tehát szomorú, viszont nem az állatvédőknek kell ezt a bejegyzést címezni, hanem a helyi képviseletnek.


Ávtv. 48/A. § (3)–(4) bekezdése szerint:


A települési önkormányzat kötelező feladata a település belterületén a kóbor állatok befogása. Ez történhet saját gyepmester foglalkoztatásával vagy a közeli város gyepmesteri szolgálatával kötött egyedi vagy általános megbízási szerződés keretén belül. Ha a kutya nem veszélyes vagy nem nagy testű és valaki vállalkozik rá a községből, akkor a legkisebb költségráfordítással az jár, ha beviszik a legközelebbi menhelyre.


A frissen megválasztott polgármester is arra panaszkodott 2 éve, hogy az állapot tarthatatalan, ezzel a képpel szemléltetve, amihez többek között azt írta, hogy majdnem elütött egyet a motorjával.

Pár nappal ezelőtt csak a véletlenen múlott, hogy a motoromnak támadó kutyát el nem ütöttem és nem törtem ki a nyakamat.

Facebook/Pintér Zsolt


Fotó: Pintér Zsolt/ Facebook


Bizonyára az összes kutya ivaros, ezáltal folyamatosak az almok, folyamatosak az újszülött kutyák is.


Javasoljuk nulladik lépésnek az összes kutya, vagy legalább a nöstény kutyák ivartalanítását, hiszen kizárólag ezzel lehet megakadályozni az új szaporulatokat.

Pintér Zsolt, Farkaslyuk polgármesterének választási kampányának 14 pontjában nem szerepelt a kóbor kutyák által okozott kellemetlenségek megszűntetése, tehát nem is lehet rajta számonkérni. Viszont polgármesterként az ő feladata javítani a helyzeten.


Sok sikert kívánunk hozzá!Nem csak Farkalyukukon vannak kóborkutyák, ezt mindannyian jól tudjuk. Ma Magyarországon csaknem 1.5 millió kóbor eb él, viszont ha senki nem tesz semmit, ez a szám csak növekedni fog.


Nem az állatvédők feladata a kóbor kutyák "eltüntetése"


Sokan úgy gondolják, hogy az állatvédők feladata az utcán élő gazdátlan kutyák helyzetének felszámolása. Ez nem így van.


Az állatvédelmi szervezetek többsége, - ha csak nem az összes - állami támogatás nélkül látja el ezen állatok rehabilitációját, és gazdásítását - saját pénzből.


Ha nem lennének adományozó magánszemélyek, akik támogatják az állatvédőket, ez a rendszer összeomolna egy nap alatt.

Ugyanis a befolyó pénz hatalmas százalékát ezen emberek pénze teszi ki.


Amiért mi is nagyon hálásak vagyunk!


Ez a cikk nem arra szolgál, hogy Farkaslyuk községet megbélyegezze, viszont a fent látottak arra engednek következtetni, hogy érdemi munka nem folyik a kóbor ebek helyzetének javítására.


Ha nem foglalkozik a helyzettel senki, nem fog változni semmi!

Comments


bottom of page