top of page

Február 5. A Nutella világnapja - avagy a pálmaolajért megölt állatok világnapja

A Nutella-napot Sara Rosso indította el még 2007-ben. Az olasz kalandjairól is blogot vezető Rosso 2015-ben „adta át” a Nutella-napot az azt addig élesen támadó gyártónak, vagyis a Ferreronak, azóta szent a béke. A céget 2011 óta az alapító Pietro unokája, Giovanni Ferrero vezeti, a szekér elég jól megy, Giovanni a Forbes listája szerint a 39. helyével és 22,4 milliárd dolláros vagyonával megelőzi még Elon Muskot is.Az orángután genetikai állománya 97 százalékban azonos az emberével, ezért a legközelebbi rokonunk. Az indonéz nyelvben az orángután azt jelenti, hogy a dzsungel embere. A becslések szerint naponta 6-12 orángután pusztul el a pálmaolaj miatt. A „dzsungel emberei” egyrészt az erdőirtások következtében halnak meg, miután sokan közülük élelem után kutatnak, és túl közel merészkednek egykori élőhelyeikhez, ahol pálmaerdőket ültetnek. Sokan közülük fogságba esnek és bekerülnek az illegális állatkereskedelembe, hogy aztán rendkívül szegényes körülmények között, rabságban tengessék életüket, mint házi kedvencek.Az orángutánok a pálmaolaj ipar legnagyobb kártevői, ezért az erdőirtásokon dolgozókat felkészítik rá, hogyha ha orángutánok keresztezik a kitermelés útját, akkor el kell bánni az állatokkal, még akkor is, hogyha ez egyáltalán nem humánus.


Előfordult, hogy kifutottak az orángutánok a fakitermelést végző hatalmas gépek elé és az ütközésben elpusztultak, vagy ha túlélték az ütközéseket, mégis a nyomok eltüntetése miatt eltemették, vagy élve dobták az állatokat a hamvasztó tűzre. Kormányzati adatok szerint eddig csaknem félmillió orángután pusztult el az elmúlt húsz év erdőirtásainak és a pálmaerdő ültetéseinek következtében.A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogyha ez tovább folytatódik, akkor 3-12 éven belül a csodálatos akrobata főemlősök végleg eltűnnek a bolygóról. Az is aggasztó, hogy ha nem teszünk valamit az erdőirtások megfékezéséért, akkor 20 éven belül eltűnnek az életterüknek számító esőerdők.Évente csaknem 50 millió tonna pálma olajat készítenek, a legtöbbet az iparilag előállított erdőkben, amely csaknem 12 millió hektár esőerdő helyén növekszik. Ez egyenlő azzal, mintha egész Észak-Korea összes erdejét kivágnánk évente a pálmaolajért!


Miközben az élelmiszergyártók és a kozmetikai ipar is szívesen használja a pálma olajat, addig tudni kell, hogy a növény felhasználásánál súlyosan szennyezik az üzemek a környező folyókat de a dzsungelek kiirtásakor a talaj is végzetesen lepusztul.


Miközben a munkások hatalmas máglyákat raknak az egykori esőerdő nyomainak eltüntetésére, hogy a területeken pálmafákat lehessen ültetni, az égetés közben rengeteg mérgező anyag szabadul ki a légkörbe. Az üvegházhatást okozó tevékenységek közül az erdőirtások a második helyen állnak a szennyezésben.A pálma olajat tartalmazó termékek bojkottálásával, Te is tudsz segíteni, hogy megmaradjanak a csodálatos esőerdők, békében maradjon az orángutánok még érintetlen otthona. Ezek ismeretében kérünk téged, hogyha újra vásárolni mész, alaposan nézd át, hogy a termékek mit tartalmaznak, és ezek alapján dönts, hogy mit veszel! Nekünk van választásunk, az orángutánoknak nincsen.


De azt is tudnod kell, hogy esőerdő nélkül, amely a Föld legnagyobb tüdeje, mi sem vagyunk képesek a túlélésre, hiszen a globális felmelegedés folyamata elindult és a legnagyobb tisztító, szűrő dzsungelek nélkül nem lesz esélyünk semmire.


greenfo.hu

Index.hubottom of page