top of page

Ha nagytestű kutyád van, ezt mindenképp olvasd el - megmentheted az életét

Gyomorcsavarodás esetén nagyon fontos, hogy kedvencünk azonnal kerüljön olyan állatorvoshoz, ahol fel vannak készülve az azonnali műtéti megoldásra.


Mindenképp telefonáljunk oda a rendelőbe, állatkórházba, hogy fel legyenek készülve az érkezésre, hiszen minden perc számít.

Akkor beszélünk gyomorcsavarodásról, amikor a kutya gyomra megfordul vagy elfordul, ilyenkor a gyomorban lévő tartalom nem tud tovább haladni az emésztőcsatornán, az állat elkezd gázosodni (felfújódni). A gyomorcsavarodás különösen gyakori nagytestű kutyáknál, például a német juhászoknál, a dobermannoknál, a labradoroknál és a bokszerkutyáknál, de kistestű kutyáknál is előfordulhat.


Gyomorcsavaros kutya röntgen felvételeA gyomorcsavarodás tünetei gyorsan jelentkeznek és a beteg állapota hirtelen és rohamosan romlik. Tünetei: fokozódó nyugtalanság, émelygés, hányás, puffadás, hasfájás, gyors pulzus, nehézlégzés. A bordák környéki kopogtatására jellegzetes kongó hangot hallunk (mintha hordót kopogtatnánk), az alhas megnagyobbodik és feszül.

A megtágult gyomor nyomást gyakorol a rekeszizomra, a légzés egyre nehezebb lesz, a véráramlás akadályokba ütközik. A gyomorfal szövetei elhalnak, a toxinok felhalmozódnak a vérben.

Előfordulhat gyors vagy kiadósabb evés következtében illetve ha evés után aktív testmozgást végez az állat, de nem feltétele a kialakulásnak, néha egy rossz mozdulat is elég sajnos az erre hajlamos kutyáknál.


Fontos, hogy ilyen esetben ne vesztegessük az időt, hiszen minden perc késlekedés csökkenti a túlélés esélyét. A Supervet állatorvosi rendelő fel van készülve gyomorcsavarodással érkező kutyák fogadására és az ilyenkor szükséges műtéti beavatkozás elvégzésére.


Amennyiben nem tudják megoldani a kutyus szállítását, a Supervet mentőszolgálat a országos lefedettséggel áll rendelkezésre. Természetesen az időt figyelembe véve érdemes a legközelebbi állatorvosi rendelőbe vagy állatkórházba menni, ahol fel vannak készülve az ilyen esetek fogadására és van szabad műtéti kapacitás.Ha a fent leírtak szerinti tünetek jelentkeznek, nem szabad egy percet sem késlekedni! Hívjátok az állatkórházat és minden tünetet mondjatok el, jelezzétek az várható érkezést (vagy kérjetek mentőt), hogy időben fel tudjanak készülni a beteg fogadására.


Ilyen esetekre érdemes előre elmenteni például a Supervet telefonszámát vagy látható helyre felírni a lakásban (főleg a nagytestű kutyák gazdáinak), hogy ha megtörténik a baj, akkor ne kelljen keresgélni a telefonszámot.
Telefonszám: +3618142800
Cím: 1205 Budapest, Nyáry Pál utca 72
Weboldal: www.supervet.hu

Commentaires


bottom of page