top of page

Hajdúsámson polgármestere nem tudott a dögkút létezéséről, vagy mégis?

Kiderült, hogy az illegális „dögkút” évtizedek óta ott lehetett, sokan oda vitték elpusztult állataik tetemét. A területen hét egyben lévő állati tetemet találtak, emellett sok állati csontot is.

Nyilatkozta Antal Szabolcs a Dehir.hu-nak.


Az Országos Állatvédőség kiderítette, hogy az illegális gödröt tavaly ásták, erről a posztot ITT találjátok.


Gondolom, hogy a mostani gödröt akkor ásták, mikor az előző "megtelt".


Az a gödör már jó ideje be volt temetve, ellepték a levelek, friss ásás nem látszott rajta.

Ellenben a mostanival. A műholdképeken egyértelműen látszik, hogy mikortól van ott a gödör, ahogy az is, hogy mikor nem lehetett, vagyis amit a polgármester állít az merő hazugság, ha nem így van, bizonyítsa az ellenkezőjét.


Szerintem nem sok embernek van Hajdúsámsonon olyan munkagép a tulajdonában ami ekkora gödröket tud ásni. Ha nem az önkormányzat munkagépe ásta ezt az illegális tömegsírt akkor ki? A lakók összedobták a pénzt és béreltek egy munkagépet ami kiásta?


Hogyan tudott ez titokban maradni?


A polgármester állítja, hogy nem tudott a gödör létezéséről.

Az ebtelep vezetője bevallotta, hogy dobott ide pár kutyát, az elmúlt egy-két évben összesen 10-15 darabot. Erről hol vannak a jegyzőkönyvek?


Az ebmester köteles a polgármesternek jelenteni minden ilyen esetet, hiszen az önkormányzat a munkaadója.


Az ebtelep vezetője ellen fegyelmi eljárást indítanak.


A polgármester azt mondta, hogy mivel a tetemeket a gyepmester nem akarta az út mellett hagyni, ebbe a gödörbe vitte ki.


Az önkormányzatnak kötelessége az állatok tárolására alkalmas berendezést biztosítani az ebtelep számára. Nyilván ennek hiányában vetemedett arra a gyepmester, hogy az állatokat egy illegálisan kiásott tömegsírba dobálja be.


Avagy, kizárólag az önkormányzat felelős azért, hogy ezek a tetemek nem az ATEV fehérjefeldolgozó kft.-nél kötöttek ki, hiszen nem biztosították a tárolási lehetőséget.

Akkor miért a gyepmester az aki büntetve lesz?


A kutyák tömegesen lesznek öngyilkosok Hajdúsámson útjain.


A gyepmester szerint csak elütött kutyák maradványait dobta a gödörbe.

Nem szeretném illusztrálni, hogy egy elütött állat hogy néz ki, mert mindenki el tudja képzelni.


Viszont mutatnék egy kutyát ami a gödörből lett kivéve:

A képen szépen látszik, hogy a kutya fogazata szinte tökéletes állapotban van, ahogy az is, hogy teste nincs roncsolódva.


A kutya orrából és füléből vér folyt ami traumás sérülésre utal, avagy agyon lett verve.


A kutyák tömegével fejjel mennek az autókba.


Ezek a kutyák bizony el lettek téve láb alól. Ezek a kutyák lettek a rendszeren kívüliek. Senkinek nem hiányoznak, senki sem sajnálta meg őket, senki nem adott nekik egy második esélyt. Eközben mindenki védi magát. Fars állításokkal és hihetetlen sztorikkal próbálnak félrevezetni minket. És megússzák.


Ma Magyarországon meg lehet azt tenni, hogy illegális gödröket ásnak, amibe agyonütött kutyákat földelnek el. Nem lehet szebben megfogalmazni, ez a valóság.Február 21.-én ismét a helyszínen jártunk. Volt szerencsénk beszélni a gyepmesterrel is.Állítása szerint 30 év alatt egy forintot sem kapott az önkormányzattól azért, ha egy kutyát összeszedett.

Mondataiból azt szűrtük le, hogy nagyon nagy nyomás van rajta, hiszen folyamatosan kapja a kóbor kutyákról a jelentéseket. Tárolni nem tudja, így hétvégente és ünnepnapokon a kreativitására van bízva, hogy hogy mit csinál a az elhullott egyedekkel.


A hajdúsámsoni felfogás.


Állatvédők találtak állati tetemet, egy idős német juhász kutyát akinek a nyakában egy szíj volt.

Legalább egy hónapja volt már halott. Majd arról kaptunk információt, hogy a kutyát épp elássa valaki.


Az ott lévő stábbal azonnal a helyszínre szaladtunk, hiszen képeink voltak arról, hogy a kutya egy mezőn feküdt, most pedig valaki épp elássa.


Mire a helyszínre értünk a kutya már a föld alatt volt, majd egy szürke autó jelent meg, amiből egy férfi szállt ki és bevallotta, hogy ő ásta el a kutyát.


Kérdésünkre, hogy miért tette, annyi volt a válasza, hogy nem akart több bajt a helyi gyepmester nyakába, szavaival élve:

Nem akartam nagyobb bajt Gyulának.

Azt mondta, hogy az állat nem az ő tulajdona, 1 hete ott van de csak két napja látta, már tegnap el akarta ásni, ám mivel meglátta az állatvédőket jobbnak látta ha elássa, mintha ott sem lett volna.


Nagyon abszurd szituáció volt, hiszen egy átlagos gondolkozású ember ha lát egy tetemet, akkor nem az az első dolga, hogy haza megy egy ásóért és elássa, hanem értesíti az illetékes embert vagy céget aki elszállítja.


Ez nem egy mostani dolog, már évek óta folyik.


Hogy lehet az, hogy a városban mindenki tudott erről a dögkútról, ami feltehetőleg önkormányzati géppel lett kiásva, csak a város vezetője nem.


Mindenki tudott róla, hiszen a vezetőség álláspontja szerint évek óta ebbe a gödörbe gyűjtötték az elhullott kutyákat, avagy a helyszín pontos elhelyezkedése szájról szájra terjedt.


A polgármester szerint a helyiek ide dobálták be a faluban elhullott kutyákat.


Ez nem igaz. Legalábbis nem teljesen fedi a valóságot.


Legutóbbi ottlétünkkor találtunk 4 tetemet, melyek a gyepmesteri teleptől 300-400 méterre voltak kidobva. Avagy mégsem tudott mindenki erről a gödörről, hiszen akkor nem egy mező közepére, hanem ebbe a dögkútba dobták volna halott állataik maradványát.


Itt megjegyzem, hogy a törvény büntetni ezt a fajta tevékenységet. Környezetkárosításért felel az aki így szabadul meg a házi kedvencétől.


Valaki hazudik, valaki nem vállal felelősséget.

Minden ami az adott településen folyik az a helyi vezető(k) kizárólagos felelőssége.


Súlyos következmények kellenek.


Ha betömik a dögkutat és leváltják a helyi gyepmestert az nem oldja meg a problémát.

Mi a garancia arra, hogy két év múlva nem lesznek újabb gödrök?


Javítani kell a helyi viszonyokon, de a legfontosabb amit be kell szerezzen az önkormányzat, az egy állati tetemek tárolására is alkalmas berendezést, mely alkalmas az elhullott tetemek tárolására addig amíg az ATEV át nem veszi.


Erre a célra ajánlani tudjuk ezt:


Amit ITT tudnak beszerezni.


Továbbá:


  • Szerezzen be a város több kennelt amiben több kutyát tudnak tárolni, ugyanis akkor kevesebbet kell megölni.

  • Szervezzenek ivartalanítási akciókat, ezzel is minimálon tartva a szaporulatot.

  • Tartassák be az állatvédelmi törvényeket.


Igenis menjen a csekk annak az ebtartónak akinek a kutyája már másodjára is közterületen volt, és megelőzhető legyen, hogy a harmadik alkalommal ne egy kocsi alatt kössön ki, vagy ne egy fojtópóráz végén egy agyonütést megelőzően.


Ha ezeket a vezetőség biztosította és betartatta volna, nem lett volna szükség dögkutakra.

Akkor nem a lakókat kellene hibáztatni, és nem a gyepmesterre hárítani a város problémáját.


Bình luận

Không thể tải bình luận
Có vẻ như đã có sự cố kỹ thuật. Hãy thử kết nối lại hoặc làm mới trang.
bottom of page