top of page

Időzített bomba a tengeren: akár 800.000 állat is vesztegelhet a Szuezi blokád miatt

Mint ismert, az Evergreen Marine hajózási társaság tajvani üzemeltetésű, japán tulajdonban lévő, Ever Given teherhajója, mely a világ egyik legnagyobb konténerszállító járműve keresztben áll a világ egyik legforgalmasabb vízi útján a Suezi-csatornán.



Az incidens miatt tegnapi adatok szerint legalább 160 teherhajó vesztegel a csatorna két partján. Ezek közül legalább 20 teherhajó élőállatot szállít!


Az azonosított teherhajók körül 5 Romániából, 9 Spanyolországból indult útnak, legtöbbjük a Közel-Keletre tart, például Szaúd-Arábiába. A feltételezések szerint a hajók juhokat szállítanak.


Fotó: Trevor Collens/AAP


Egy közepes méretű teherhajó 30.000-40.000 juhot képes szállítani. Ha azt nézzük, hogy tegnapi adatok szerint legalább 20 hajó vesztegel a környéken, így kiderül, hogy majdnem egymillió állat rostokol zsúfolt hajókon ebben a percben is.


Fotó: MarineTraffic



Az Ever Given kiszabadítása és a Szuezi-csatorna átjárhatóvá tétele eddig nem sikerült. Egyes forgatókönyvek szerint le kell pakolni róla a rengeteg konténert, hogy ki tudják szabadítani, ami hetekig is eltarthat.


Fotó: AFP


A dugóban várakozó hajóknak 3 lehetőségük van:


  1. Megvárják, hogy kiszabadítsák az Ever Given-t, ami teljesen bizonytalan, hogy mikorra történik meg

  2. Kerülőutat választanak, ami akár 12 napnyi plusz menetidőt jelent

  3. Visszatérnek az indulási kikötőbe

Általában az állatszállító hajók csak 2-3 napra elegendő extra takarmányt szállítanak magukkal, nincsenek felkészülve ekkora vészhelyzetre. Elméletileg van lehetőség Egyiptomból takarmányt vételezni, de egyrészt nehéz a megközelítés a rengeteg beragadt hajó miatt, másrészt ne felejtsük el, hogy sok esetben simán lemészárolják az állatokat, ha a hajón rekednek bármilyen oknál fogva. Az alábbi videó egy tengeren rekedt szállítmányról származik, mely állatokra szintén kivégzés vár:


Környezetvédők attól tartanak, hogy a túl sokáig várakozó hajókon az állatok legyengülnek, dehidratálódnak és elpusztulnak. Az elhullott állatok tetemeit pedig a tengerbe dobják, ami egy biológiai időzített bomba lehet.



Egyre nagyobb hajók szállítják az árut a globalizált gazdaságban a világ egyik pontjáról a másikra. Sajnos az élőállat is "áru" és emiatt szomorú körülmények között állatok milliói szenvednek ilyen hajókon. Bármilyen előre nem látható esemény miatt (mint a Szuezi-vészhelyzet is) pedig a szenvedésük még fájdalmasabb lesz.


A Spanyol hatóságok megtiltották a Szaúd-Arábiába és Jordánba irányuló tengeri állat szállítmányok indítását amíg a Szuezi-csatorna ismét nem lesz hajózható. A Román hatóságok nem reagáltak a helyzetre.


2017-ben 2 milliárd dollár értékű állatot fuvaroztak, mely fuvarok nagy része tengeri úton zajlott. A legtöbb élőállat szállító hajó korábban autókat szállított vagy más teherhajó volt, nem speciálisan kialakított állatszállító hajók. Emiatt is a körülmények még spártaibbak a legtöbb fuvarnál.


Állatmentők a hasonló fuvarok betiltásáért lobbiznak. Reméljük sikerrel.



bottom of page