top of page

Az élővilág már kipusztult a világ legszennyezettebb folyójából de a rizsföldeket ezzel árasztják el

Jáva szigete és Indonézia.


Sokaknak a gyönyörű és háborítatlan természet és élővilág jut eszébe.

Pedig itt van a föld talán legszennyezettebb folyója, a Citarum.300 kilométeren keresztül szeli át Jáva szigetét, majd a Jáva-tengerbe ömlik. A forrásától festői tájakon kanyarog a tenger felé, viszont, ahogy egyre nagyobb lesz és folyóvá alakul, egyre nagyobb városokat keresztez. Ennek eredményeként évente 200.000 tonna műanyagot szállít a tengerbe.A hulladékkezelés hiányosságai miatt az egész folyó egy nagy hulladéklerakóvá változott. A helyi halászok már csak műanyagot szednek, hogy fillérekért eladhassák újrahasznosításra, az élővilág a folyó nagy részén már kihalt. Viszont - borzasztó ezt leírni - de nem ez a legnagyobb probléma.500 textilgyár van a környéken. Ezek a gyárak látják el a legnagyobb brandeket textillel Európában és Amerikában, sok itt gyártott pólót, nadrágot, kabátot, inget vásárolunk nap mint nap a boltokban. Lássuk, milyen áron.


Martin Boudot filmje bemutatja:Ezek a gyárak egyenként 1.300 liter szennyezett vizet öntenek átlagosan naponta a folyóba. Különböző színű folyadékok, melyek néha forrón ömlenek a folyóba és szúrós szaguk van.

Mi van a szennyvízben? Arzén, nitrát, ammónium, króm, higany, kadmium, ólom.Ez mind ömlik a nap minden percében a Citarum folyóba, onnan a tengerbe, majd az óceánba.

A környékről teljesen eltűnt az élővilág, a mérgező anyagok az összes állatot kiirtotta.Éjszaka rákapcsolnak és még mérgezőbb, még szúrósabb szagú szennyvizet engednek a folyóba.


A víz kéntartalma pl. 7087 mg/liter.


Az éjszaka vett mintákat Franciaországba külték elemzésre. A kutató még ilyen értékekkel nem találkozott a pályafutása során. Többek között az alábbi szennyezőanyagokat lehetett kimutatni a mintából:


  • Nonil-Fenol: A nonil-fenolok képesek az ösztrogén utánzására, ami megbontja az érintett élőlények hormonális egyensúlyát. A nonil-fenolok használata az Európai Unióban korlátozott.

  • Tributil-foszfát: Gyúlékony. Tűzben irritáló vagy mérgező füstök (vagy gázok) keletkeznek belőle. Köhögést, fejfájást, hányingert, torokfájást okoz.Az anyag felszívódhat a szervezetbe az anyag gőzének belégzésével, a bőrön keresztül és lenyelés útján. Az anyag súlyosan irritálja a szemet, a bőrt és a légutakat.

  • Flatlátok: A flatlátok használatát az Európai Unióban a reprodukciót (DEHP, BBP, DBP, DIBP), illetve a gyermek fejlődését károsító hatásaik (DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP és DNOP) miatt korlátozzák.És még itt nincs vége!

Pár méterre vannak a gyáraktól a rizsföldek!A kutató, aki elemezte az ott termő rizsből vett mintát, kiment a helyszínre, mert nem hitte el, hogy az a minta valóban onnan van, annyira szennyezett volt.Ezek a súlyosan mérgező anyagok voltak kimutathatóak a növényekben:


Ólom - Központi idegrendszert támadja meg. Fejlődési rendellenességeket, korlátozott szellemi képességet okoz. 116-szorosa a megengedettnek. Emellett réz, vas, mangán, króm is kimutatható volt.A környéken élő gyerekek hajának elemzésével 54 féle károsanyagot mutattak ki a szervezetükben. Indonéziában 147.000 5 év alatti gyerek hal meg évente, mert ezt a vizet isszák, ebben mosakodnak, ebből főznek, mert ott kell élniük.Ezért érdemes átgondolni, hogy biztosan szükségünk van-e egy újabb ruhadarabra. Vajon hány ruhád van a szekrényben, amit soha nem veszel fel? Gondold át, ennek az árát a világ másik oldalán az emberek és az állatok egyaránt megfizetik. De lehet, hogy te is ettél már olyan rizst, ami egy textilgyár mellett termett.


 

Reméljük, cikkünk eljut az Indonéz Köztársaság Nagykövetségére is és jelzik az otthoniaknak, hogy már Magyarországon is erről beszélnek.


Ideje megbecsülni a Földet, mert csak egy van belőle.

Comments


bottom of page