top of page

Kilőttek egy vaddisznót a Hajógyári-szigeten.

Kilőttek egy kan vaddisznót a Hajógyári-szigeten, miután több bejelentést kapott az Óbuda-Békásmegyer Közterület-Felügyelete.

A Közterület-Felügyelet facebook-posztjában azt írta, kénytelenek voltak intézkedni, miután a múlt héten egy vaddisznó rátámadt egy kutyára sétáltatás közben, és agyarával átszúrta a térdét. A disznót csak a kutya gazdáinak kiabálása riasztotta el.

A közteresek hivatásos befogó segítségével keresik a vadakat a szigeten.

Az eset után átfésülték a szigetet, de arra jutottak, hogy a vaddisznó a sziget déli csücskén lakhat, ami viszont az Állami Vagyonkezelő gondozásában lévő terület, amit nem tudtak átvizsgálni, úgyhogy csapdákat helyeztek ki. Az eredeti terv szerint meg akarták vizsgálni a befogott állatot a sertéspestis járvány miatt, de mivel a csapdák nem jöttek be, ezért a vadkant ellenőrzött keretek között ki kellett lőni.


A NÉBIH Vadgazdálkodási egységek kockázati besorolása alapján az afrikai sertéspestis járvány tekintetében Budapest és Pest megye magas kockázatú területnek számít, és az Országos Főállatorvos határozata alapján magas kockázatú területeken a vaddisznó vadászata kötelező.


index.hu


bottom of page