top of page

Kutyájával menekült a tűz elől egy ausztrál kisfiú.

Rendőrök juttatták el szüleihez azt a 12 éves ausztrál kisfiút, aki bátyja kocsiját elkötve menekült el a fenyegető bozóttűz elől, kutyája társaságában - írta meg a BBC.

Luke Sturrock egyedül volt otthon, családja mogumberi házában, amikor városa felé kezdett közeledni egy gyors terjedésű bozóttűz. Édesapja és bátyja elmentek, hogy segítsenek megfékezni a tűz terjedését, a kisfiút pedig azzal hagyták otthon, hogy ha a házukhoz közeledne a tűz, meneküljön el egy viszonylag közeli narancsfához.


Amikor a tűz közeledni látszott, a kisfiú fogta kutyáját, beült bátyja terepjárójába és elhajtott otthonról. Kb. egy óra múlva találkozott össze vele az úton egy csapat tűzoltó, akiknek rögtön feltűnt, hogy egy kisfiú ül a kormány mögött.

Tipikus okos tanyasi gyerek. Azt hiszem, hogy azzal akadhatott gondja, hogy nem igazán tudta, hová menjen, és a látási viszonyok is rosszak voltak a füst miatt. Valószínűleg bepánikolt, mert amikor rátaláltunk, már félreállt az út szélére a kocsival.

- mondta Craig Spencer egy helyi tűzoltóbrigád tagja.A tűzoltók a rendőrségre bízták a fiút, akik később átadták őt édesapjának.

Hétéves kora óta tanítottuk vezetni, biztonság esetére, ha ilyesmi történne. Elég büszke voltam rá, pont azt tette, amit mondtunk neki.

-mondta Luke édesapja az ABC News-nak. A helyi rendőrség arra biztatta a családokat, hogy legyen tervük az olyan esetekre, ha a bozóttűz az otthonukat fenyegetné. 


Az bozóttüzek kiemelt problémának számítanak Ausztráliában, mivel idén szokatlanul korán és hevesen kezdődtek. Ez elég rossz jel, mivel az ausztráloknak még csak most kezdődik a nyár. 2017 és 2018 is Ausztrália elmúlt 130 évének 3. és 4. legmelegebb éve volt, és az idei is rekordokat dönthet.


A tűzoltóság szerint a lángokkal végleg csak az esős idő beköszöntével számolhatnak le, erre azonban a közeljövőben nem lehet számítani.


Comentarios


bottom of page