top of page

Ezekre figyeljünk, ha panzióba megy a kutya

Manapság már sokkal gyakrabban utazunk nyaralni, vagy szólít el minket a munka külföldre, mint akár néhány évvel ezelőtt. Sajnos, kedvenceinket sokszor ilyenkor nem vihetjük magunkkal. Ezekben az esetekben vannak, akik ismerősökre bízzák háziállataikat, mások viszont a panziókban jobban bíznak.


A kutyásoknál a legnépszerűbbek a panziók, és a sokat dolgozó gazdik közül egyre többen kihasználják a kutya-napköziket is. Ezeken a helyeken jó esetben az állatokhoz értő emberek figyelnek kutyáinkra, és kutyáinknak pedig nem kell otthon unatkozniuk, hiszen egész nap ember- és kutyatársaságban vannak.



Azonban nem árt észben tartani, hogy több mindenre is ügyelnünk kell, ha kutyáinkat más kutyák közé küldjük. Főleg, ha hosszabb időre! Ez egyrészt a saját állatunk érdeke, de legalább ennyire a többi kutyái is, hiszen egy élősködőkkel fertőzött, vagy más fertőző betegségben szenvedő kutyus a többi kutyára is veszélyes

.

Oltások: ne csak a kötelezőkre figyeljünk!


Alapvető, hogy kutyáink kapják meg a kötelező védőoltásokat! Egy kiskutyának számos oltásra van szüksége: parvo vírus-, coronavírus-, veszettség- és kombinált oltásokat kell kapniuk a kutyáknak megfelelő sorrendben. Az oltási sorról minden állatorvos tud tájékoztatást adni, így nekünk sok dolgunk nincs ezzel. Egy évesnél idősebb kutyánk esetében pusztán annyi, hogy évente egyszer beadatjuk neki a veszettség- és a kombinált oltás emlékeztető oltását.


 




 

Aki kutyapanzióba vagy kutya-napközibe szeretné vinni a kutyáját, mindenképp oltassa kennel köhögés ellen is a kedvencét, ugyanis ez a betegség közösségben jellemző igazán. A kennel köhögés a kutyák rendkívül ragályos légcső- és hörgőgyulladása, ami csak néhány hét alatt, nehezen gyógyul, viszont a megelőzésére többféle vakcinát is kifejlesztettek már.


Le az élősködőkkel!


A különféle paraziták nem csak kellemetlenek, hanem rengeteg veszélyes betegséget is terjesztenek, ezért muszáj védekezni ellenük kutyáink egészsége érdekében!

Vannak külsőleg és belsőleg használható szerek, amik védelmet nyújtanak kedvenceink számára. Míg a tabletták csupán a vérszívást követően fejtik ki hatásukat, a külsőleg alkalmazható termékeknek (gyógyszeres nyakörvek, rácsepegtető oldatok) nemcsak ölő, hanem elriasztó hatása is van. Ez már az élősködővel való érintkezéskor jelentkezik, megakadályozva ezzel, hogy az élősködők megtapadjanak az állaton, vért szívjanak, és ezzel fertőzéseket juttassanak az állat szervezetébe. Érdemes olyan terméket választani, ami hosszú távú biztonságot nyújt kedvenceink számára.




A spot on készítményeket a kutya szőrét széthúzva, az állat bőrére kell csepegtetni a folyadékból. Ezt a műveletet havonta legalább egyszer, néha sűrűbben kell elvégezni, és ennek hála kutyánk teljes körűen védve lesz az élősködőktől.





Ha a fentiekre figyelünk, akkor kutyusunk már védett. Egyedül arra kell koncentrálnunk, hogy viselkedni is megtanítsuk. Mert az egészséges kutya csak a kezdet, a felelős állattartáshoz az is hozzátartozik, hogy kedvencünk jól kijön a többi kutyával is.




bottom of page