top of page

Egyre több kutyát tömnek marihuánával. -VIDEÓ-

Kanada keleti tartományában, Új-Fundland és Labradorban az utóbbi időben látványosan megnövekedett azoknak a kutyáknak a száma, amelyeket kannabisztúladagolás miatt visznek állatorvoshoz a gazdáik. Egy helyi állatorvos, Maggie Brown-Bury néhány napja arról számolt be a Globe and Mailnek, hogy hetente behoznak hozzá legalább egy olyan kutyát, amelyik füvet evett, de az előző héten például három is járt nála túladagolásos tünetekkel.





Arra nincs bizonyíték, hogy a gazdák maguk látnák el marihuánával az állatokat; azok valószínűleg a lakásokban szanaszét hagyott füvet vagy az utcán talált csikkeket fogyasztják el, és attól állnak be. Mindez azért jár látványos tünetekkel, mert a kutyák különösen érzékenyek a kannabisz egyik hatóanyagára, a tetrahidrokannabinolra (THC) – a témában végzett kutatásokszerint feltehetően azért, mert az agyuk több kannabionidreceptort tartalmaz, testtömegük ugyanakkor jóval alatta marad az emberének.



Tökízű keksz öreg kutyáknak, CBD-olaj fiataloknak


És hogy mi történik egy kutyával, amikor betép? Szívverése lelassul, vizelete elcsöppen, a stimulusra pedig túlzott reakciókat ad, mondja az állatorvos. A túladagolás nem jelenti azt, hogy a marihuána nagy mennyiségben való fogyasztása életveszélyes lenne akár a kutyára, akár az emberre: az amerikai állami intézmény, az országos rákkutató intézet (NCI) hivatalos állásfoglalása szerint a kannabinoidreceptorok az opioidreceptorokkal ellentétben nem a légzésért felelős agytörzsben találhatók, így halálos túladagolás nem következhet be.






Kifejezetten kutyáknak egyébként számos olyan terméketgyártanak gyógyászati céllal, amelyek hatóanyaga nem a jó érzésért felelős THC, hanem a marihuána egyik nem pszichoaktív összetevője, a kannabidiol (CBD). Ezek közé tartozik az idős kutyáknak szánt, tök ízesítésű CBD-s keksz, vagy a CBD-olaj, ami a túl ideges kölyökkutyák megnyugtatására szolgál.


Facebookon megjelent egy videó, ahol épp egy kutyával etetnek kannabiszt.


Videó: ITT

bottom of page