top of page

Nem hordozzák az állatok a szőrükön a koronavírust

A Nyíregyházi Oktató Állatkórház a megszokott nyitvatartási rendben várja az egészségügyi ellátásra szoruló, négylábú pácienseket. A koronavírus-járvány megelőzése érdekében azonban bevezettek néhány szabályt, mely visszavonásig érvényes.Ezek a következők:


  • 1 állattal 1 gazda léphet be a váróba,

  • többi hozzátartozó az udvaron várakozzon,

  • csak egészséges gazdák mehetnek az állatokkal,

  • javasolják a telefonos bejelentkezést,

  • a várót, a kezelőket, a kilincseket folyamatosan

  • fertőtlenítik a gazdik számára is helyeztek ki kézfertőtlenítőt

  • a készpénzes fizetés helyett a bankkártyás fizetést javasolják inkább

  • továbbá kerülik a kézfogást.


A Facebookon is megosztott posztjuk szerint nagyrészt sikerül betartani az 1 állat 1 gazda elvet a váróban és a rendelőben. Március 16-tól szájmaszkban és szükség estén kesztyűben dolgoznak az állatorvosok. Nem azért, mert fertőzöttek, csupán elővigyázatosságból. Arra kérik a a gazdikat, hogy aki teheti, szintén viseljen szájmaszkot.

Sok az idős, veszélyeztetett korosztályhoz tartozó gazdi, így kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a szabályok betartására, valamint betartatására.

Arra kérnek mindenkit, hogy vegyék komolyan a járványt. Aki teheti, maradjon otthon, és csak a legszükségesebb esetekkel keresse fel az intézményt. A rendelésre érkező betegeket folyamatosan ellátják, műtéteket egyelőre nem kellett elhalasztaniuk.

Az utóbbi időben többször találkozhattunk olyan hírrel, mely szerint a kutyák vagy macskák is hordozhatják a koronavírust. Utánajártunk, hogy valóban így van-e.

Igaz, hogy a kutyák és macskák körében is létezik koronavírus (canine coronavirus - CcoV), ám ez nem egyezik a most járványként terjedő humán koronavírussal (COVID-19) - tudtuk meg Tári Eszter állatorvostól.

A kutyák és macskák esetében, az őket megfertőző koronavírus gyomor-és bélpanaszokat, hasmenést okozhat, míg az embernél a koronavírus komoly légzési nehézségekkel jár.

A kutyák és macskák körében terjedő koronavírus nem terjed emberre, vagy emberről állatra, mint ahogy a COVID-19 vírus sem. Tévhit, hogy az állatok a szőrükön hordozhatják a vírust - tette hozzá. Az állatok és az emberek között terjedő, két típusú koronavírusnak semmi köze egymáshoz, nem fertőződhetünk meg állatoktól, mint ahogy mi sem fertőzhetjük meg őket - hangsúlyozta a szakember.

Bình luận


bottom of page