top of page

Egy teljes parlagi sas családot mérgeztek meg Békés megyében.

Augusztus 17-én a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság lakossági bejelentés alapján madármérgezésről értesült Békés megyében, a természetvédelmi őr a helyszínen a két kifejlett parlagi sas teteme mellett megtalálta  a nemrég kirepült két fiókát is, így a teljes parlagisas-család áldozatul esett - közölte a Parlagisas.hu

A természetvédelmi kár 4 millió forint. 

Az egyik szülőről egyedi ornitológiai gyűrűje alapján kiderült, hogy még fiókaként gyűrűzték meg Heves megyében 2016-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai. Ilyen pusztulást csak mérgezés tud okozni, így a tetthely és a közeli területek átvizsgálását már a rendőrség és az MME Méreg- és Tetemkereső Kutyás Egysége végezte.

Több, a mérgezéshez kipreparált galambcsalétket és a mérgezés miatt elpusztult szarkát is találtak a közelben. Mivel a csalétkeket a sasfészek közvetlen közelében helyezték ki, ezért az sem kizárható, hogy az elkövetők szándékosan a sascsaládot vették célba. A tetemeket vizsgálatra a NÉBIH laboratóriumába szállították és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság feljelentése alapján a rendőrség nyomozást indított az ügyben.A sasvédő honlap szerint a sok sasmérgezés történt az elmúlt 15 évben Magyarországon, de egy teljes sas család lemérgezésére 2006 óta nem volt példa. 


Miért mérgezik meg a madarakat?


A Parlagisas.hu szerint a felelőtlen elkövetők leggyakrabban rókákat és varjúféléket akarnak megmérgezni az apróvadak vagy háziállatok védelme érdekében, de öt komoly problémára nem gondolnak:


A parlagi sasokat is érintő természetvédelmi problémára a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács (BirdLife International) is felfigyelt, ezért a faj bekerült abba a nagyszabású nemzetközi adománygyűjtő kampányba, ahol 7 kiemelt fajjal mutatják be az évi 25 000 000 madarat érintő illegális madármészárlások problémáját. 


Fotó: Marik Pál, KMNPI

Commenti


bottom of page