Kizsákmányolja dolgozóit és állatokat kínoz egy cég Baja külterületén.

Kizsákmányolja dolgozóit és állatokat kínoz egy cég Baja külterületén.

Embereket tart szolgasorban és állatokat kínoz egy cég Baja külterületén, Mátéházpusztán. Az állatok istállói romosak, a karámban tartottak térdig állnak a trágyában. A tulajdonosok az ott dolgozókkal téríttetik meg a telepen keletkező károkat

– állítja szerdai Facebook posztjában Dani Gitta, a bajai a 8-as választókerület képviselője.

A Sikeres Bajáért Egyesület képviselője szerint a Mátéházpuszta környéken gazdálkodó cég állatai sokszor nincsenek ellátva, a Pongó Farm Kft. telepének környékéről pedig a közútra folyik jelentős mennyiségű trágyalé.Dani Gitta azt írja, a tanyavilág történetére "egy tűzeset kapcsán" bukkant, amikor leégett egy szolgálati lakás, feltehetően azért, "mert rendes szigetelés nélkül egy falba vájt lyukon vezették be oda az áramot". A tulajdonosi család a végtelenségig kizsákmányolt dolgozóját hibáztatja a történtekért és a tűzben sérült, iratait és minden ingóságát vesztett férfit egy szál ruhában tették utcára – teszi hozzá a posztban. 


Azt írja, "az állatok istállói romosak, a legtöbb épület összeomlott az elmúlt évek során."

Az állatok a sitthalmok között botorkálnak. A karámban tartottak térdig állnak a trágyában. A kiégett szolgálati lakás megtekintésekor láttam, hogy a szomszédos “lakásból” a szennyvizet egy csövön keresztül eresztik a bejárat elé.

A tulajdonosok állítólag az ott dolgozókkal téríttetik meg a telepen keletkező károkat, ha egy állat elhullik, egy gépet javítani kell, vagy kiszöknek a birkák. A havi fizetéseikből így gyakran akár 100 ezer forintot is levonnak a képviselő szerint.

A települési önkormányzati képviselő hozzáteszi:

A közelmúltban történt tűzeset károsultját egy fillér nélkül tették utcára, így magánszemélyek adományából tud eljárni a férfi kötözésekre. Pedig ő az égő házból kijutva megégett kezével az ott pár méterre álló munkagépet mentette volna, de a rászerelt poroltó működésképtelen volt.


Mindennek szerinte nemcsak az állatok és a telep dolgozói, hanem minden Mátéházapusztán élő ember kárvallottja.

A környéken lakók autóinak gumijait szétmarja a trágyalé, nyáron elviselhetetlen a bűz, a veszélyes anyag hosszú évek óta szivárog a környezetbe, és ellehetetleníti az ott élők életét. Értesüléseim szerint a vegyszerek kezelése hanyag módon, tárolásuk nyitott kádakban történik. A hígtrágyát állítólag egy 80 m mély fúrt kútba engedik bele

- folytatja a posztban.

A beteg állatok sokszor nincsenek ellátva, az állati tetemeket állítólag pár méter mély gödrökbe földelik el a helyszínen. A településen élő kutyák legalábbis gyakran széthordják az állati testrészeket. A szarvasmarhák tél végére lesoványodnak, gyakori az elhullás, takarmányozásuk mennyisége és minősége sem elégséges. A rendszám nélküli traktort indiai származású munkások vezetik, a közúton is, ők még kiszolgáltatottabbak lehetnek, hiszen helyismeret és ismerősök hiányában még tehetetlenebbek a munkahelyi túlkapásokkal szemben.

Hozzáteszi, úgy tudja, hogy 2004-óta rendszeresen érkeznek bejelentések a telepen történő szabálytalanságok ügyében, azonban érdemi változás mégsem történt az elmúlt 15 év során.Én a hatóságok azonnali intézkedését kértem, azt is tisztázandónak tartom, egy olyan városban, ahol az egészség-biztonsággal foglalkozó államtitkár a parlamenti képviselő, hogyan fordulhat elő, hogy az alá is tartozó hatóságok tétlenül nézik az állatkínzást, az élelmiszer biztonsági szabályok figyelmen kívül hagyását. Hogyan lehetséges, hogy a munkaügyi hatóságoknak nem tűnt fel, hogy nem adottak a normális foglalkoztatás körülményei? Ki a felelős a telepen élő állatok hosszú évek óta tartó szenvedéseiért és Mátéháza elnéptelenedéséért?

- írja posztjának zárásban.


A teljes bejegyzést itt olvashatod el.


(PROPELLER.HU)

Fotók: Dani Gitta/Facebook

Hirdetés

Hirdetés

© 2019-2020 allatierdekessegek.com