top of page

Kizsákmányolja dolgozóit és állatokat kínoz egy cég Baja külterületén.

Embereket tart szolgasorban és állatokat kínoz egy cég Baja külterületén, Mátéházpusztán. Az állatok istállói romosak, a karámban tartottak térdig állnak a trágyában. A tulajdonosok az ott dolgozókkal téríttetik meg a telepen keletkező károkat

– állítja szerdai Facebook posztjában Dani Gitta, a bajai a 8-as választókerület képviselője.

A Sikeres Bajáért Egyesület képviselője szerint a Mátéházpuszta környéken gazdálkodó cég állatai sokszor nincsenek ellátva, a Pongó Farm Kft. telepének környékéről pedig a közútra folyik jelentős mennyiségű trágyalé.Dani Gitta azt írja, a tanyavilág történetére "egy tűzeset kapcsán" bukkant, amikor leégett egy szolgálati lakás, feltehetően azért, "mert rendes szigetelés nélkül egy falba vájt lyukon vezették be oda az áramot". A tulajdonosi család a végtelenségig kizsákmányolt dolgozóját hibáztatja a történtekért és a tűzben sérült, iratait és minden ingóságát vesztett férfit egy szál ruhában tették utcára – teszi hozzá a posztban. 


Azt írja, "az állatok istállói romosak, a legtöbb épület összeomlott az elmúlt évek során."

Az állatok a sitthalmok között botorkálnak. A karámban tartottak térdig állnak a trágyában. A kiégett szolgálati lakás megtekintésekor láttam, hogy a szomszédos “lakásból” a szennyvizet egy csövön keresztül eresztik a bejárat elé.

A tulajdonosok állítólag az ott dolgozókkal téríttetik meg a telepen keletkező károkat, ha egy állat elhullik, egy gépet javítani kell, vagy kiszöknek a birkák. A havi fizetéseikből így gyakran akár 100 ezer forintot is levonnak a képviselő szerint.

A települési önkormányzati képviselő hozzáteszi:

A közelmúltban történt tűzeset károsultját egy fillér nélkül tették utcára, így magánszemélyek adományából tud eljárni a férfi kötözésekre. Pedig ő az égő házból kijutva megégett kezével az ott pár méterre álló munkagépet mentette volna, de a rászerelt poroltó működésképtelen volt.


Mindennek szerinte nemcsak az állatok és a telep dolgozói, hanem minden Mátéházapusztán élő ember kárvallottja.

A környéken lakók autóinak gumijait szétmarja a trágyalé, nyáron elviselhetetlen a bűz, a veszélyes anyag hosszú évek óta szivárog a környezetbe, és ellehetetleníti az ott élők életét. Értesüléseim szerint a vegyszerek kezelése hanyag módon, tárolásuk nyitott kádakban történik. A hígtrágyát állítólag egy 80 m mély fúrt kútba engedik bele

- folytatja a posztban.

A beteg állatok sokszor nincsenek ellátva, az állati tetemeket állítólag pár méter mély gödrökbe földelik el a helyszínen. A településen élő kutyák legalábbis gyakran széthordják az állati testrészeket. A szarvasmarhák tél végére lesoványodnak, gyakori az elhullás, takarmányozásuk mennyisége és minősége sem elégséges. A rendszám nélküli traktort indiai származású munkások vezetik, a közúton is, ők még kiszolgáltatottabbak lehetnek, hiszen helyismeret és ismerősök hiányában még tehetetlenebbek a munkahelyi túlkapásokkal szemben.

Hozzáteszi, úgy tudja, hogy 2004-óta rendszeresen érkeznek bejelentések a telepen történő szabálytalanságok ügyében, azonban érdemi változás mégsem történt az elmúlt 15 év során.Én a hatóságok azonnali intézkedését kértem, azt is tisztázandónak tartom, egy olyan városban, ahol az egészség-biztonsággal foglalkozó államtitkár a parlamenti képviselő, hogyan fordulhat elő, hogy az alá is tartozó hatóságok tétlenül nézik az állatkínzást, az élelmiszer biztonsági szabályok figyelmen kívül hagyását. Hogyan lehetséges, hogy a munkaügyi hatóságoknak nem tűnt fel, hogy nem adottak a normális foglalkoztatás körülményei? Ki a felelős a telepen élő állatok hosszú évek óta tartó szenvedéseiért és Mátéháza elnéptelenedéséért?

- írja posztjának zárásban.Fotók: Dani Gitta/Facebook

Comments


bottom of page