top of page

Prágában a hagyományos tűzijáték helyett fényjátékkal fogják ünnepelni az újévet.

A hagyományos tűzijáték helyett fényjátékkal fogják ünnepelni az új év eljövetelét Prágában - döntött a cseh főváros önkormányzata e heti rendkívüli ülésén.

A prágai vár, a Hradzsin közelében a Moldva bal partján elterülő Letná-dombon és a folyón úszó hajókon megrendezett tűzijátékokat rendszeresen tízezrek, köztük rengeteg külföldi turista tekintette meg.A rendezvény mindig számos problémát okozott a lakosság egy részének, elsősorban az idősebbeknek, és különösen kedvezőtlenül érintette a lakosok által nagy számban tartott házi kedvenceket, főleg a kutyákat és a macskákat- emelte ki a hivatalos indoklásból az iDnes hírportál. A cseh fővárosi önkormányzat bejelentette, hogy az eddigi tűzijáték helyett újévi fényjáték megrendezésére pályázatot ír ki.

A várható költségeket mintegy kétmillió koronára (26 millió forintra) becsülik.


A 2019 január elsején megrendezett tűzijáték, amelynek tematikája az 1989 novemberi bársonyos forradalmat idézte, a sajtó szerint 1,7 millió koronába került.Prágában egyébként a kisebb-nagyobb tűzijátékok, és általában a különféle pirotechnikai eszközök használata év közben is nagyon gyakori. Az önkormányzat jelezte, hogy a jövőben mindezt a lakosság éjszakai nyugalmának megőrzése érdekében szabályozni fogják.


Origo

Comments


bottom of page