top of page

7 nap alatt 7 medvét gázoltak halálra Romániában.

Tarthatatlan az állapot Romániában a medve gázolások tekintetében.

Nem csak szinte, hanem konkrétan minden egyes napra jut egy halálos gázolás.


Legutóbb, avagy éppen ma, 2 fiatal, egy év körüli medvebocsot gázolt el egy vonat.

Az állatok meghaltak, testüket már fel is dolgozták.Az anya medvét nem találják, nem lepődnék meg, ha az elmúlt napokban ő lett volna az egyik áldozat.


A medvék otthonát vagyis az erdőt folyamatosan írtják, beépítik, ezáltal a bundások egyre kevesebb helyre szorulnak.

Kevesebb a hely kevesebb táplálék.


A román környezetvédelmi minisztérium megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma.

- 168ora.hu


A medvepopuláció megőrzéséről szóló 2018-as akcióterv - amely a román környezetvédelmi minisztérium honlapján is elérhető - a 2016-os medvebecslés adatait közli. Ekkor a szakemberek úgy vélték, hogy az állomány egyedszáma 6050-6640 közötti. 2016 előtt a környezetvédelmi tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak, ekkor azonban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. A tiltás óta jelentősen megnőtt a medvetámadások száma, és immár az sem ritka, hogy az országutakon, autópályákon vagy a vasúti pályán gázolnak el medvéket.Az akcióterv arról is említést tett, hogy a medvék 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne. A barnamedvék védelmével is foglalkozó WWF Románia ezt a számot erősen vitatja.

A román szenátus az e héten megszavazott törvénymódosítással egy ötéves időszakra lehetővé tenné a barnamedvék vadászatát az év bizonyos időszakaiban.Ha a törvénymódosítást a parlament alsóháza is elfogadja, és az államfő kihirdeti, a medveállományt - a vaddisznókhoz, szarvasokhoz, és más, nem szigorúan védett állatokhoz hasonlóan - kilövési kvóta alapján lehetne szabályozni.


- 168ora.hu


bottom of page