top of page

Fidesz: azt szeretném, hogy legyen végre egy bíró, aki letöltendő börtönt szab ki egy állatkínzóra

Az ellenzéki pártok évek óta követelik, de eddig nem jártak sikerrel, annak ellenére sem, hogy a kormány nem egyszer ígéretet tett az állatkínzókra kiróható büntetési tételek emelésére.


Azt szeretném, hogy legyen végre egy bíró, aki letöltendő börtönt szab ki egy állatkínzóra, mert az már valóban elrettentő, visszatartó erőt jelentő büntetés lenne

– mondta Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő.


Hozzátette: a Fidesz ennek érdekében több részletben tervezi szigorítani az állatok védelmére hozott és az állatkínzást szankcionáló szabályokat az idén.


A szigorítást egyébként évek óta követelik ellenzéki pártok, de eddig nem jártak sikerrel, annak ellenére sem, hogy a kormány nem egyszer ígéretet tett az állatkínzókra kiróható büntetési tételek emelésére.


Budai Gyula, Böröcz László és Nyitrai Zsolt fideszes, valamint Simicskó István KDNP-s képviselő – szintén részben az állatok védelme érdekében – már benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amely jelentősen emelné a tiltott petárdázásért kiszabható helyszíni bírság mértékét, sőt egyes esetekben bűncselekménnyé nyilvánítaná azt.


Jelenleg nullától 150 ezer forintig terjedhet a szabálysértési bírság mértéke, ezt a törvényjavaslat alapesetben 50 ezer és 500 ezer forint közötti összegre emelné.


Többek között a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületével és a Fiatal Családosok Klubjával is tárgyaltak, mielőtt benyújtották a javaslatot.


A további törvénymódosítások őszre várhatók, a képviselő szerint azt tervezik, hogy szigorítják az állatkínzásért járó szankciókat és az állatviadalok elleni hatékonyabb fellépést is ösztönöznék.


Népszava
Comments


bottom of page