top of page

SZÚNYOGINVÁZIÓ: ez még csak a kezdet

A melegebb időjárás miatt telepednek meg új csípőszúnyog fajok Európában; a fertőző betegségeket terjesztő ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) ugyanakkor még nem alkot stabil populációt Magyarországon - mondta Soltész Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa.


A kutató közölte: a zebraszúnyognak is hívott ázsiai tigrisszúnyogot kizárólag a nyári időszakban található meg Magyarországon, a hideg teleket nem éli túl. Ebből arra következtetnek, hogy állománya "mindig újra" betelepül. Ahhoz, hogy "komolyabb kórokozókat" is terjeszteni tudjon, stabil populációra lenne szüksége - hangsúlyozta Soltész Zoltán, aki szerint teljes szúnyogpopulációkat teljesen kiirtani nem lehet, csak azok gyérítése lehetséges.

A védekezés módjai között mechanikai, kémiai és biológiai módszereket is említett a kutató. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes azokat a ház körüli helyeket ellenőrizni, ahol megrekedhet a csapadék, mert abban a szúnyogok - már igen csekély mennyiségű víz esetén is - képesek szaporodni.


Nem csak vegyszeres módszerekkel lehet távol tartani a szúnyogokat otthonunktól, de számtalan természetes megoldás is létezik ellenük. Több olyan növény is van, amelyet ha elültetünk a kertünkben, vagy pár cseréppel kirakunk a teraszunkra, el fognak minket kerülni ezek a szúnyogok. 


Forrás: agrarszektor.hu

Comentarios


bottom of page