top of page

Több veszélyeztetett állatfaj is kihalhatott az ausztrál tüzekben

Ausztrália egyike a legkülönlegesebb élővilággal rendelkező helyeinek, azonban az itt élő állat és növényfajták jelentős részét már a mostani tűzvész előtt is a kihalás veszélye fenyegette. Az elmúlt hónapok pusztítása tovább gyorsított a folyamaton, több ökológus is úgy látja egész fajok sorsát pecsételte meg a hónapokig tartó tűzvész.

Bár becslések szerint úgy 8 ezer koala pusztulhatott el a tüzek miatt, ökológusok más, kevésbé ismert, kisebb területeken őshonos állatfajok tűnhettek el véglegesen a Föld színéről.


Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója, Sarah Legge úgy látja, teljes ökológiai rendszerek omolhattak össze a természeti katasztrófa következtében. Különösen erőteljes lehet a kihalás az Ausztrál partokhoz közel fekvő Kenguru-szigeten, amely nemzeti parkja számos apró erszényes állatfajnak adott otthont.


Ilyen például az apró erszényesállat, a Közönséges rókakuzude Legge szerint hasonló sorsa juthattak a szigeten élő Antechinus agilis nevű rágcsáló is.A kutató azt is elmondta, egy a mostanihoz hasonló tűzvész számos ragadozót, így macskákat, rókákat is a területre vonzhat, mivel ezek az állatok jól tudják, hogy egy ekkora pusztítást követően a préda sokkal nehezebben tud elbújni, hiszen a növényzet teljesen megsemmisült.


Lassan kontroll alatt a tűz, a füst megkerülte a Földet.


Az ősz óta tomboló ausztrál bozóttüzeket lassan sikerülhet megfékeznie a tűzoltóknak, amiben nagy segítségükre lehet, hogy végre megérkezhet a régen vált csapadék a lángok által leginkább sújtott délkeleti területekre. Ausztrália történetének legpusztítóbb tűzvésze egyébként akkora füsttel járt, hogy az nem csak megfestette a 2000 kilométerrel odébb fekvő gleccsereket Új-Zélandon, hanem a NASA műholdfelvételei alapján az egész bolygót megkerülte.


Comentários


bottom of page