top of page

Vadállatok jelentek meg a kiürült városok utcáin

Szarvasok, mosómedvék, pulykák és más állatok kószálnak a világszerte elcsöndesedett, kiürült városok utcáin, írja a Guardian. Elsősorban a külvárosok környékén élő vadak indulnak felfedezőútra.


A japán Narában szikszarvasok járják a várost és a metróállomásokon is látták őket.


A panamai San Felipe elnéptelenedett tengerpartján mosómedvék tűntek fel, a Guardian egy kaliforniai szerkesztőjének oaklandi háza körül pedig pulykák jelentek meg.

A vadállatok általában a városoknak azon a részén élnek, amit mi nem használunk. Ezért többnyire láthatatlanok számunkra, olyanok, mint a kísértetek

– magyarázta a chicagói Lincoln Állatkert városi vadon élő állatokkal foglalkozó intézetének igazgatója.


A koronavírus-járvány miatti karantén és társadalmi távolságtartás váratlan helyzeteket teremthet a Massachusetts Amherst Egyetem ökológusa szerint.

Kíváncsi vagyok, hogy a prérifarkasok és rókák mikor jelennek meg az amerikai városokban

– mondta, megjegyezve, hogy közben néhány olyan állat is, ami hozzászokott, hogy etetik az emberek, továbbvándorolhat.Ez a helyzet a japán szikszarvasokkal, amelyek megszokták, hogy a turisták rizssütit dobnak nekik, de most, hogy a parkok kiürültek, kénytelenek a városban élelmet keresni. Ezért vándorolnak csapatostul az utcákon.

Ahogy a Jurassic Parkban mondják, az élet utat talál magának

–  mondta.Kollégáival a bezárkózás idején is keresi a lehetőségeket arra, hogy a szabályok betartásával folytatni tudják a vadak megfigyelését. Azt kutatják többek között, hogyan változtatja meg a járvány okozta válsághelyzet az állatok viselkedését.


Ezek a változások szerinte aprók lesznek, a rókák és prérifarkasok kicsit távolabb merészkednek búvóhelyeiktől, a madarak pedig új területeket fedeznek fel.


Az a drámai forgatókönyv, hogy a vadak ellepik a városokat, csak a képzelet műve, hangsúlyozta az ökológus. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy ezek az állatok mindig is körülöttünk éltek, csak nem jelentek meg ilyen feltűnően, és nem gondoltunk úgy a városainkra, mint a természet részére.


24.hu


Comments


bottom of page