top of page

Váltságdíjat kérnek a megtalált kutyákért Sepsiszentgyörgyön

Váltságdíjat kérnek a megtalált kutyákért Sepsiszentgyörgyön - írja a Transidex.ro portál. A riportban több olyan állattartó is megszólal, akinek rejtélyes körülmények között tűnt el a kutyája, hogy később a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben bukkanjanak fel. 

Megszólalt: 


  • P.Lilla, akinek karácsony előtt pár nappal egy áruház elől tűnt el a kutyája. A “megtaláló” azt állította, hogy az állat elkóborolt, ami már csak azért sem hihető történet, mert az egyébként karabinerrel kikötött állat póráza tiszta volt, ami nehezen elképzelhető, ha a fél városon át húzza maga után a földön. A megbeszélt találkozón 30-40 fő várta, és bár eleinte kedvesek voltak, azonban azt mondták, hogy a kihozott állatot csak akkor adják vissza, ha fizetnek. Lilla édesapja végül berekesztette a vitát, és fizetett 50 lejt (nagyjából 3500 forintot).


  • B Kinga kutyája szintén december végén tűnt el. Az állat egy facebookos bejegyzés alapján meglett. Amikor mentek átvenni kedvencüket, a megtaláló mondta, hogy “ez nem így megy, fizetniük kell érte". A találkozóra 10 ember ment el, és 400 lejt (nagyjából 14000 forintot) követeltek, míg egy hasonló helyzetben lévő pár épp előttük fizetett ki 300 lejt az ő kutyájukért. 


  • Egy neve elhallgatását kérő vadász, akinek december elején tűnt el a vadászkutyája, és 200 lejért cserébe kapta vissza Őrkőn.  


A portál megkereste Ruzsa Pált, az Amenkha Egyesület elnökét, akinek a szervezete a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatalát és más szervezeteket segít a roma közösséggel való kapcsolattartásban. Megdöbbenésükre kiderült, hogy ő maga foglalkozik a kutyák "megtalálásával" és visszaszolgáltatásával.


Visszautasította a vádakat, és azt mondta, hogy ő csak segíteni szeretné a sepsiszentgyörgyieket, hogy minél hamarabb megtalálják az elveszett állataikat, ezért ha hír érkezik egy eltűnt kutyáról, akkor ő elmegy megkeresni az állatot. 


A kérdésre, hogy miért kér akár több száz lejt egy megtalált állatért, azt mondta, hogy nem a rossz szándék vezérli, hanem azért kér pénzt, mert az állatok tartási költségeit fedezni kell. 

Ruzsa azt is cáfolta, hogy a háziállatok gazdáira a kutya átvételekor a tömeggel akarnának nyomást gyakorolni. Szerinte az állattartók félreértették a körülményeket, mert nem ismerik a roma közösség tagjait, messze elkerülik az Őrkőt, és általában csak akkor szembesülnek az ottani mély-szegénységgel, amikor az állataikért jönnek.


bottom of page