top of page

VÉLETLENÜL kilőttek egy védett elefántot.

Komoly felháborodást váltott ki Botswanában, hogy kutatási célokból nyomkövetővel ellátott, védett elefántot ejtett el egy vadász az északi országrészben, egy Namíbiával határos ellenőrzött vadászterületen. Az állat megölése kínos incidens az afrikai ország kormánya számára, amely öt évig tartó tilalom után idén májusban engedélyezte az elefántvadászatot.

A környezetvédelmi minisztérium szerint a malőr november 24-én történt Dobe térségében.A nyomkövetőt viselő elefántok elejtése szigorúan tilos, a hivatásos vadász és kliense azzal védekezett, hogy szemből nem látták a nyakörvet az állaton.


A Kalahari Természetvédelmi Társaság felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a hivatásos vadász engedélyét és ezzel küldjön egyértelmű figyelmeztetést a többi, vadásztatással foglalkozó magánvállalkozónak. A környezetvédelmi minisztérium sajnálatosnak nevezte az esetet, és azt ígérte, mindent megtesz hasonló baklövések megelőzésére.A botswanai kormány valamivel kevesebb mint 400 elefánt elejtésére ad ki engedélyt évente. Az öt éve betiltott elefántvadászat felújítását Mokgeweetsi Masisi elnök azért engedélyezte, hogy megakadályozza az állomány túlszaporodást és többletbevételhez juttassa az államkincstárt. Botswanában él az afrikai elefántok egyharmada, körülbelül 135 ezer állat.


(24.hu)


bottom of page