top of page

Szabályozták az állattartást Felcsúton. Akinek 3 kutyája van egytől meg kell szabaduljon.

A szeptember 17-én tartott rendkívüli ülés első napirendi pontja szerint a Fejér megyei, fideszes vezetésű Felcsút korábban a kedvtelésből tartott állatok tartására nem alkotott külön rendeletet. Egészen mostanáig – írja az mfor.


Az előterjesztés szerint „a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy mind gyakoribb a korlátok nélküli kutya- és macskatartás a községben, mely gyakran okoz szomszédok közötti vitát, közegészségügyi problémát és keletkeztet birtokvédelmi eljárásokat".

Erre tekintettel készítették el a szabályozás-tervezetet, mellyel lényegében megszabják, hány házi kedvencet lehet tartani.

Eszerint két, vagy többlakásos épületben lakásonként egy, legfeljebb 15 kilogramm súlyú, máshol legfeljebb kettő 15 kilogrammnál könnyebb, vagy egy 15 kilós kutya tartható. Közös tulajdonú udvarban csak akkor lehet kutyát tartani, ha abba minden lakó beleegyezett. Ennek hiányában csak a lakásban lehet tartani az ebet.

A sétáltatást leszámítva zárt helyiségben vagy udvarban tartható kutya. Az állatot játszótérre, temetőbe vinni nem lehet, póráz nélkül sehol nem futtatható, sétáltatható az állat.

Ami a macskatartást illeti, lényegében három macskánál többje senkinek sem lehet, teljesen mindegy, hogy milyen ingatlanban lakik.

A rendelet megtalálható Felcsút hivatalos weboldalán:


http://felcsutihivatal.hu/sites/default/files/_docstore/felcsut/2019.09.17/1._Eloterjesztes_-_Kedvtelesbol_tartott_allatok_rendelet_megalkotasa.docxKérdés: Mi lesz a 15kg feletti kutyák sorsa? Mi lesz a negyedik macska sorsa? Mi lesz a harmadik kutya sorsa? Egyértelműen egy kidolgozatlan szabályt vezettek be.


Nagyon remélem, hogy nem jut eszébe senkinek majd elaltatni szeretett házikedvencét egy ilyen idióta rendelet miatt.


Ha mégis, előtte írjon oldalunknak!


Via 168ora.hu 

Kiegészítés:


A rendelet alkotmány, illetve törvényellenes.41/2010 (II. 26.) számú kormányrendelet alkotmányellenessé teszi az önkormányzatok ebek tartására vonatkozó egyes rendelkezéseit.


146/2011. (XII. 2.) sz. AB határozat kimondja, hogy a kormányrendelet életbelépése óta a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályozása nem lehet a helyi önkormányzatok képviselő testületének biztosított jogalkotási tárgya.

Az önkormányzat nem szabhatja meg többé darabszámban a tartható kutyák számát, mert a kormányrendelet szerint a csoportos ebtartás feltétele, hogy kutyánként 6 négyzetméter terület jusson egy kutyára, továbbá a kutyákat úgy kell tartani, hogy az megfeleljen a rendeletben leírt követelményeknek, ami összefoglalja a felelős állattartás szabályait. Többet tehát nem kell „engedélyt” kérni az önkormányzatoktól ebtartásra, ebtenyésztésre, az önkormányzat azt nem tilthatja meg! Ez azonban nem jelenti azt, hogy lehet felelőtlenül az állatoknak szenvedést, a szomszédoknak szükségtelen mértékű zavarást okozó módon állatot tartani.

Az alkotmánybíróság álláspontja mindenkire, így a bíróságokra is kötelező, így erre a határozatra a bíróság előtt is lehet hivatkozni. Megszűnt annak a lehetősége, hogy az önkormányzat a már fennálló ebtartást, ebtenyésztést, visszamenőleges hatállyal engedélyhez kösse, majd megtagadja az engedélyt, mert a környezet valamelyik tagja nem járul hozzá az engedély megadásához.

bottom of page