top of page

Felmentették a vadászt aki gazdai előtt végzett a kutyájukkal

Nemzetközi botrány lett abból 2016-ban, hogy Szalkszentmártonnál egy vadász lelőtte egy francia pár kutyáját, majd elhajtott a tetemével. A bíróság szerint helyesen járt el, mert a vadállományt védte.



A francia pár biciklitúrája közben érkezett Magyarországra, kutyájukat pedig egy hivatásos vadász lőtte le tőlük nagyjából 30 méterre, majd – nem törődve azzal, hogy az egyikük kiabálva fut felé –, elhajtott a tetemmel, amit később a Dunába dobott.


Bár a történet nemzetközi felháborodást keltett, és az is nagy visszhangot kapott, hogy az ügyészség a vadászt állatkínzás és rongálás vétségével vádolta, az ítélet már elsikkadt: a Kunszentmiklósi Járásbíróság 2020. január 7. napján hirdetett ítéletet, amelyben a vádlottat bűncselekmény hiányában felmentette az állatkínzás és a rongálás vétségének vádja alól” – olvasható a Kecskeméti Törvényszék hvg.hu-nak adott válaszában.


A jogerős ítélet indoklásában az áll, hogy a póráz nélkül elengedett kutya kikerült a gazdája látóköréből, és a vadászterületre került. „Az ügy vádlottja – aki hivatásos vadász – észlelte, hogy a kutya elől sarjfácánok menekülnek.


A vádlott a helyszínen tartózkodó juhásztól megkérdezte, hogy hozzá tartozik-e a kutya, majd nemleges választ követően engedéllyel tartott fegyverével lelőtte a gazdátlannak hitt, vadat űző” állatot.


A vadászatról szóló törvény alapján a vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében elejtheti a vadat űző kutyát, „ha a vad sérelme másként nem hárítható el, és ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetősége”, ennek pedig eleget tett, a magatartása indokolt volt, és sem állatkínzást, sem rongálást nem valósított meg.


A Szalkszentmártonnál történt eset tárgyalásán ezek szerint nem adtak sok hitelt az egyik gazdának, aki azt állította, korábban már füttyjellel hívta a vissza az amúgy szófogadónak és nyugodtan leírt kutyát, ahogy az sem volt probléma, hogy az akkor 42 éves vadász ezek után szó nélkül hajtott el a tetemmel.



bottom of page