top of page

Kijárási tilalom idején lehet kutyát sétáltatni?

Sokakat érdekelhet a téma, ezért össze szedtük a legfontosabb kérdéseket.


Ennek a rendeletnek az értelmében a kijárási tilalom alól – többek között az élelmiszer- és a gyógyszer-vásárláson túl – a kutyasétáltatás is kivételt képez.


Mi tegyek, ha állatorvoshoz kell vinnem a kutyámat vagy a cicámat?


Először is érdeklődjünk annál az állatorvosi rendelőnél, ahová járni szoktunk, hogy változott-e a nyitvatartás, és csak akkor menjünk állatorvoshoz, ha valóban szükséges.

Egyetlen országban sem zárattak még be rendelőket, ám a gazdik és a dolgozók védelme érdekében bizonyos szabályok betartását kérik.


  • Ha lázasak vagyunk vagy légzőszervi panaszaink vannak, ne látogassuk a rendelőt, kedvencünk el hozatalára más, egészséges személyt kérjünk meg.

  • Szinte mindegyik rendelőben lehet időpontot kérni, és arra, hogy a lehető legkevesebb emberrel érintkezzünk, ez a legjobb megoldás.

  • Egyedül menjünk be az állattal a váróba és a kezelőbe, ha több kísérővel érkezünk, ők várjanak meg minket kint.

  • A váróba csak akkor menjünk be, ha kevesebb mint három személy tartózkodik ott, egyébként várakozzunk a bejárat előtt, a parkolóban vagy az autóban.

  • Készpénz helyett inkább bankkártyával fizessünk.


A Noé Állatotthon Alapítvány szerint az alábbi óvintézkedéseket érdemes megtenni, hogy négylábú társunk akkor se kerüljön bajba, ha mi megfertőződünk:


  • Egyeztessünk le minimum két, egymástól független segítőt, aki vállalja, hogy átmenetileg gondoskodik az állatunkról, ha mi esetlegesen kórházba kerülnénk.

  • Függesszük ki az ajtóra, hogy hány és milyen kisállat tartózkodik a lakásban, érdemes megadni egy vészhelyzet esetén értesíthető telefonszámot is.

  • Gondoskodjunk előre minimum két hétre elegendő táplálékról, az oltási könyvet, esetleges gyógyszereket, orvosi feljegyzéseket, kezelési protokollt pedig készítsük össze, és tegyük jól látható, könnyen megtalálható helyre a lakásban.


Jusson el mindenkihez! Sok múlik ezen!


bottom of page