top of page

Kiképzett kutyák kergetik el az orvvadászokat, eddig 45 orrszarvút mentettek meg

A világ orrszarvú állományának túlnyomó része Dél-Afrika területén él. Sajnos napjainkban sincsenek biztonságban, hiába a védettség: még mindig aktívak az orvvadászok. Dél-Afrika az orvvadászat által az egyik legsúlyosabban érintett ország a világon, így minden eszközt, módszert megragadnak, ami hatásos lehet ellenük, és segít a vadvilág megóvásában. 


A Southern African Wildlife College főiskoláján egy egész falkára való kutyát képeztek ki a vadállatok védelmezésére. Egészen kölyökként kezdődött meg a tanításuk, hogy aztán felnőtt kutyaként rettenthetetlen orvvadász-ellenfél válhasson belőlük. Munkába körülbelül 18 hónapos korukban állnak. 



Jól mutatja a kutyák munkájának eredményességét, hogy míg az emberek 3-5%-os sikerességi rátával dolgoznak, addig a kutyáknál ez 68% körül van. 

A kutyák, akikkel a csapat dolgozik, fajtát tekintve nagyon vegyes: a beagle-től a vérebeken át a belga juhászokig sokféle kutyával dolgoznak. Tipikusan igaz a gyakorlatban: itt nem a méret a lényeg! Az első kutyák 2018 elején álltak szolgálatba, azóta a becslések szerint legalább 45 orrszarvú életét mentették meg.

bottom of page