top of page

Brutálisan drágult a sertéshús Kínában, egyre többen esznek kutyát.

Az afrikai sertésinfluenza miatt több millió sertést kellett levágni Kínában, ami mintegy 140 milliárd dolláros kárt okozott az élelmiszeriparnak.A sertéshús árában kibontakozott 170 százalék feletti hiperinfláció hatására 7 éves csúcsra emelkedett a fogyasztói árindex, amivel párhuzamosan számottevően megnőtt a kutyahúst fogyasztók aránya.Kína jelenleg Brazíliából importál rekord mennyiségben szarvasmarhát, hogy enyhítsen a húshiányon. Tekintve, hogy Kína felelős a globális sertéshúsfogyasztás feléért, az apadó készletekkel párhuzamosan világszerte nagymértékű emelkedés várható a sertéshús árában.


A kínai emberek előszeretettel fogyasztanak sertéshúsból készült ételeket. Egy átlagos kínai fogyasztó 55 kg sertéshúst fogyaszt el egy év során. Az egyre kevésbé megfizethető sertéshús miatt ugyanakkor sajtóértesülések szerint számos vidéki területen megnőtt a nyúl-, illetve a kutyahúsfogyasztók aránya.
Jelenleg Kína felelős a globális sertéshúsfogyasztás közel feléért, így a gyorsan apadó sertéshúskészletekkel együtt folyamatosan nő annak a veszélye, hogy globális szinten is megugorhat a sertéshús árfolyama.


A hiány enyhítése érdekében vészhelyzeti intézkedéseket léptetett életbe a kínai vezetőség, és egyúttal 43,6 százalékkal 1,32 millió tonnára növelte a partnerországokból érkező sertéshús importot az év első 9 hónapjában – a kínai vámhatóság adatai alapján.


Kína növekvő protein igényét ugyanakkor jelenleg csak Brazília szarvasmarha tenyésztő ágazata képes gyorsan kielégíteni. Ennek eredményeképpen a Kínába áramló Brazil szarvasmarha export 62 százalékkal emelkedett éves alapon októberben, amivel Brazília domináns szereplővé vált a kínai szarvasmarha piacon.Ezzel egyidejűleg 30 százalékkal emelkedett a brazil szarvasmarhahús ára. Utóbbi mellesleg komoly társadalmi feszültségeket okoz Brazíliában, ahol a helyiek nem tudják megfizetni az egyre drágább marhahúst.Tekintve, hogy 3 évig tart felnevelni egy borjút, a helyzet megoldása rövidtávon igencsak nehézkes, így további áremelkedés várható, világszerte.


Via novekedes.hu


bottom of page