top of page

24-szer lőtték meg Paguh-t, az orangutánt, hogy elkergessék saját élőhelyéről

Súlyosan sérült orangutánra bukkantak állatvédők az Indonéziához tartozó Szumátrán. Az állatra legalább 24-szer lőttek rá, ebből 16 lövés a fején érte. A délkelet-ázsiai szigetországban rendkívül gyorsan csökken az orangutánok egyedszáma, miután a helyi esőerdőket kipusztítják, hogy pálmaolajat termeljenek a helyükön.

A Paguh névre keresztelt orangutánra egy északnyugat-Szumátrán lévő falu mellett bukkantak rá, miután a támadók olyan súlyos sebeket ejtettek az állaton, hogy az megvakult. Paguh-t azonnal ellátták, az állatorvosok reményei szerint túlélheti a sérüléseket – a vadonba viszont már soha nem térhet vissza."Először úgy tűnt, az egyik szemét még megmenthetjük, de a későbbi vizsgálatok során kiderült, teljesen megvakult"

– mondta el a Jakarta Postnak Meuthya, a Szumátrai Orangután Társaság állatorvosa.Sajnos nem egyedi esetről van szó, a közelmúltban egy másik emberszabásúra is hasonló sérülésekkel találtak rá: a Hope névre keresztelt állatban 74 légpuska golyót találtak. A szervezet 20 hasonló esetről tud az elmúlt 10 évben, sok állat belehalt sérüléseibe.

Pedig már csak néhány ezer orangután maradhatott Szumátrán a még megmaradt esőerdőkben, emellett 20 év alatt az élőhelyük mintegy 80 százalékáról kiszorították az állatfajt.


A folyamat nem állt meg, a pálmaolajat termelő farmerek a még meglévő területeket is veszélyeztetik.


Márpedig a pálmaolajra nagy a kereslet: a boltban található áruk mintegy felében, például kozmetikumokban, szépségápolási cikkekben és ételekben is megtalálható ez az alapanyag, amely jóval olcsóbb a más olajokhoz képest.


Via Noizz.hu


bottom of page