top of page

Helytálltak a magyar keresőkutyák a törökországi természeti csapás helyszínein

A mentőcsapatoknak óriási segítséget jelentenek a keresőkutyák. A Baptista csapattal hazaérkezett négylábú hősök mostanra már a jól megérdemelt pihenőjüket töltik. A mentési akciókban kulcsfontosságú szerepe van a kutyáknak, hiszen képesek jelezni, ha élő áldozatot találtak, és olyan helyre is beférnek, ahova az emberek nem. A budapesti repülőtéren őket is tapssal és jutalomfalatokkal vártak.




- Pozitívan csalódtam benne, azt hittem sokkal elevenebb lesz, de amikor nyugodt volt akkor nyugodt volt, egyértelműen tudtam vele dolgozni, tiszta volt a testbeszéde -


mesélte híradónknak el a 19 éves Marcell, akinek ez volt élete első mentési bevetése.

A törökországi földrengések áldozatainak felkutatásában is kulcsfontosságú szerepe volt a mentőkutyáknak, hiszen a különlegesen kiképzett állatok nemcsak megtalálják a törmelék és romok alá rekedt túlélőket, hanem ezt képesek jelezni is.


A csapat egyik oszlopos tagja "Gogó", egy kereső kutya, akció közben elvágta a lábát, így ő néhány napig kényszerpihenőn volt, de már jól van és gazdájával együtt hazatérhetett.

De nem csak a nagyok és erősek lehetnek hősök: Smile, a 13 éves tacskó a szolnoki Életjel mentőcsoport tagja, aki pont kicsi mérete miatt tud igazán hatékony lenni.





bottom of page